Köpenhamnsdådet: Nu rapporterar SVT om den misstänktes ursprung

Bild: Skärmdump SVT Play
  • Måndag 4 jul 2022 2022-07-04
E-post 1859

Efter terrordådet vid en gaybar i Oslo i slutet av juni tyckte SVT inte att det var relevant att nämna misstänkt gärningsmans ursprung. Annat lät det efter attacken i Köpenhamn på söndagen som kostade tre personers liv.
– En person har frihetsberövas som polisen beskriver som en 22-årig etnisk dansk, säger TV-ankaret i SVT:s Aktuellt på söndagskvällen.

Det var Public Service-granskaren ”Granskning av Public Service” som var först med att uppmärksamma inslaget.

Riktigt så snabba med att nämna den misstänktes bakgrund var man inte efter masskjutningen natten till den 25 juni vid en gaybar i Oslo där den 42-årige Zaniar Matapour misstänks för mord, mordförsök och terrorbrott efter att ha skjutit ihjäl två personer och skadat ett 20-tal.

Matapour var sedan tidigare känd av den norska säkerhetspolisen för sina kopplingar till extremistiskt islamistiskt nätverk och norska säkerhetspolisen klassar dådet som ett extremt islamistiskt terrordåd.

”Den 42 år gamle mannen er norsk statsborger, men er fra Iran”, skrev Norges NRK, Norges public service, innan den misstänktes namn hade offentliggjorts.

Uppgiften om gärningsmannens bakgrund utelämnades emellertid av SVT vid det tillfället.

”Enligt den norska polisen är gärningsmannen 42 år, norsk medborgare och bosatt i Oslo”, skrev SVT.

Läs mer: SVT mörkade misstänkte Osloskjutarens iranska bakgrund

Uppgiften om mannens iranska bakgrund lades senare till i SVT:s artikel utan kommentar. Detta trots att SVT tidigare angett till Sverigedemokraternas youtubekanal Riks att man inte skrev ut mannens iranska bakgrund eftersom det saknade relevans.

Läs även: ”Skrek att det inte var riktiga skott” – Flera döda efter dådet i Köpenhamn

Läs även: Norge: Zaniar Matapour misstänks för dådet – klassas som islamistisk terror

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag