Norge: Zaniar Matapour misstänks för dådet – klassas som islamistisk terror

Genrebild. Foto: Max Fleischmann/Unsplash
  • Lördag 25 jun 2022 2022-06-25
E-post 38

Den person som har gripits som misstänkt för nattens terrordåd i Oslo heter Zaniar Matapour och är 42 år gammal, rapporterar Verdens Gang. Norska säkerhetspolisen klassar dådet som ett extremt islamistiskt terrordåd.

Matapour har tidigare dömts för misshandel och narkotikabrott. Han har även utretts för allvarligare brottslighet, som mordförsök, men friats från misstankarna.

– Förövaren har en lång historia av våld och hot, säger Roger Berg, chef på norska säkerhetspolisen, på en pressträff på lördag eftermiddag.

Den norska säkerhetspolisen har haft kännedom om mannen sedan 2015, då man misstänkte att han radikaliserades och blev en del av ett extremt islamistisk nätverk i Norge.

Exakt vilket nätverk det handlar om vill man inte specificera, men Berg säger till VG att mannen sympatiserar med IS, den terrorstat som tog över delar av Syrien och Irak under det syriska inbördeskriget.

– Han har haft extrema åsikter, säger Berg till VG.

Mannen kom som flykting till Norge från den kurdiska delen av Iran med sin familj när han var barn. Norska säkerhetspolisen hade ett samtal med honom i maj i år på grund av att han visat intresse för uttalanden som han ansåg strida mot islam.

– Det ansågs inte i dessa samtal att förövaren hade våldsamma avsikter, men säkerhetspolisen är medveten om att förövaren har haft problem med sin mentala hälsa, säger Berg.

Två personer dödades och 21 skadades i skjutningen utanför krogarna Per at Hjørnet och London i Oslo natten mellan fredag och lördag.

Läs även: Masskjunting vid gaybar i Oslo – prideparad ställs in

Läs även: SVT mörkade misstänkte Osloskjutarens iranska bakgrund

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag