Kraftigt ökat förtroende för Dadgostar – Lööf tappar stort

Foto: Nyheter Idag / Pressbild Vänsterpartiet
  • Tisdag 6 jul 2021 2021-07-06
E-post

V:s partiledare Nooshi Dadgostar – som fällde regeringen tillsammans med de konservativa partierna – ökar kraftigt i den senaste förtroendemätningen från Expressen/Sifo och får det tredje högsta förtroendet i mätningen. C:s partiledare Annie Lööf, som var på tredje plats förra månaden, tappar däremot stort. 

Efter att Vänsterpartiet tillsammans med Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna fällde regeringen har V:s partiledare Nooshi Dadgostars förtroende ökat med hela 11 procentenheter i Expressen/Sifo.

– Det är en väldigt kraftig uppgång för en enskild månad, särskilt för en ny partiledare, säger  Sifos opinionschef Toivo Sjörén till Expressen.

Läs även: Dadgostar hårt ansatt av journalister på pressträff: ”Var någonstans har ni visat en kompromissvilja?”

Efter ökningen landar Dadgostar på sammanlagt 29 procent. Det inte en hög siffra i sig enligt Sjörén, som pekar på att Dadgostars företrädare Jonas Sjöstedt hade 45 procent i mätningen när han lämnade som partiledare.

– Så här är det uppgången som är det starka och inte siffran i sig. Men det handlar rimligen väldigt mycket om exponeringen, hanteringen av omröstning och det kravställande som synts hos allmänheten, säger Sjörén till Expressen.

Tätt efter Dadgostar följer Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) med 28 procent var. De är också de partiledare som har högst förtroende bland de egna väljarna, med 92 respektive 90 procent.

Betydligt sämre går det för Centerpartiets partiledare Annie Lööf, som tappar 6 procentenheter.

– Det kan mycket väl också handla om hanteringen kring det här. Hon har uteslutit samarbeten både till vänster och till höger, och då kan man göra sig mer impopulär bland olika läger också, säger Sjörén till Expressen och fortsätter:

– För det är ju inte bara de egna väljarna som utgör partiledarförtroendet, utan även hur det ser ut bland de andra partierna.

Läs även: SVT/Novus: C tappar stort efter regeringskrisen – V och SD ökar kraftigt

Dadgostars uppgång och Lööfs nedgång innebär att Dadgostar tar över bronsplatsen bland partiledarna i mätningen – vilket är samma plats som Lööf hade förra månaden. I den här månadens mätning får Lööf nöja sig med en sjätteplats.

Högst förtroende i mätningen har Stefan Löfven (S) med 38 procent följd av Ulf Kristersson (M) med 36 procent, vilket jämförelsevis är låga siffror.

– Det är inget som är nytt med denna mätning, men det är ju ingen som kommer över 50 procent, säger Sjörén till Expressen.

Expressen/Sifos förtroendemätning i juli

Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Stefan Löfven (S): 38 procent (+2)

Ulf Kristersson (M): 36 procent (-1)

Nooshi Dadgostar (V): 29 procent (+11)

Ebba Busch (KD): 28 procent (+2)

Jimmie Åkesson (SD): 28 procent (+1)

Annie Lööf (C): 26 procent (-6)

Nyamko Sabuni (L): 11 procent (+1)

Per Bolund (MP): 11 procent (-1)

Märta Stenevi (MP): 10 procent (-1)

Läs även: Dadgostar avvisar regeringens förslag under pågående pressträff: ”Politisk teater”

Läs även: Väljarna belönar Dadgostar: Högsta siffran på 19 år för V i DN/Ipsos

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag