Krigsfånge torterades: ”Tvingades sjunga ryska nationalsången”

Aiden Aslin (t h). Foto: Public Domain
  • Måndag 26 sep 2022 2022-09-26
E-post 88

I april tillfångatogs den brittiske soldaten Aiden Aslin, 28, av ryska styrkor efter att hans bataljon kapitulerat i Mariupol i östra Ukraina. Efter att ha släppts från fångenskapen har Aslin nu kommit tillbaka till brittisk mark. I en intervju med The Sun berättar han om tortyren han utsattes för medan han hölls fången.
– Vi tvingades sjunga ryska nationalsången typ varje morgon, säger han till den brittiska tidningen.

Om man inte sjöng nationalsången löpte man stor risk att bli misshandlad, berättar Aslin.

– De straffade dig på ett eller annat sätt, säger den forne krigsfången.

Vidare vittnar den brittiske soldaten om hur han blev misshandlad, knivhuggen och tvingades lyssna på sovjetiska sånger dygnet runt i sin pyttelilla cell, som var fylld av kackerlackor och löss.

– Jag trodde aldrig att jag skulle komma ut levande, säger han.

Läs även: Uppgift: Seriemördare och en kannibal – här är Putins rekryter till kriget

Aiden Aslin, som kommer från staden Nottingham i mellersta England, skaffade sig ett nytt liv i Ukraina 2018 när han träffade en ukrainsk tjej och tog värvning i armén.

När Ryssland invaderade landet i februari var han med och stred mot de ryska invasionsstyrkorna. Under belägringen av Mariupol tvingades han dock kapitulera tillsammans med sin bataljon efter att de hade fått slut på mat och ammunition.

Tillfångatagen av de ryska styrkorna insåg de snabbt att han inte kom ifrån Ukraina efter att ha tittat på hans pass.

– Soldaten frågade på ryska: ”Var är du ifrån?” Jag berättade för honom att jag kom från Storbritannien och då slog han mig i ansiktet, berättar Aslin.

Den brittiske soldaten kördes senare till ett fångcenter där han utsattes för grov misshandel under förhör och blev knivhuggen av en rysk officerare.

Flög hem med känd oligark

Efter fem månader i fångenskap blev Aslin slutligen släppt från sin fångenskap denna vecka tillsammans med fyra andra brittiska krigsfångar.

På planet hem hade de sällskap av den ryske oligarken Roman Abramovitj – främst känd som tidigare ägare av den engelska fotbollsklubben Chelsea, som han tvingades sälja efter att ha fått brittiska sanktioner mot sig i samband med Rysslands invasion.

Den forne Chelsea-ägaren sägs enligt The Sun tillsammans med saudiske kronprinsen Mohammed Bin Salman ha spelat en nyckelroll i att ha fått hem de brittska krigsfångarna.

– Jag vill tacka herr Abramovitj från botten av mitt hjärta. Jag är här idag på grund av honom och inte på den där fruktansvärda platsen, säger Aslin.

Läs även: Ryssland får stryk – nu mobiliserar Putin

Lyssna även på: Fredlig nationalism och krigisk imperialism

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag