MP utanför riksdagen i Aftonbladet/Demoskop

Märta Stenevi. Foto: Skärmdump från riksdagen
  • Fredag 8 okt 2021 2021-10-08
E-post 3773

Miljöpartiet tappar en halv procentenhet i den senaste mätningen från Aftonbladet/Demoskop och hamnar utanför riksdagen med bara 3 procent. Det är det sämsta resultatet på 16 år för MP i Demoskops mätningar. I övrigt är förändringarna små i mätningen där det konservativa blocket når majoritet.

Anders Lindholm på Demoskip säger till Aftonbladet att mätningens resultat är ”kritiskt” för MP då riksdagsvalet närmar sig.

– Jag kan tänka mig att regeringsmakten nog har kostat en hel del och att partiet hade mått bättre av att vara i något slags opposition snarare än att sitta i regeringsställning, sen har språkrören inte heller särskilt stort förtroende och det adderar till problemet, säger Anders Lindholm på Demoskop till Aftonbladet.

Läs även: M och L ökar i SVT/Novus – V och MP tappar

MP:s låga siffra kan också bli ett problem när det gäller att få stödröster från exempelvis socialdemokratiska väljare som vill ha kvar stödpartiet i riksdagen.

– Är man något under tre procent så minskar benägenheten att stödrösta eftersom det kan vara en bortkastad röst. De som stödröstar måste ju tro på projektet att lyckas få in partiet, säger Anders Lindholm.

Ett skäl till att MP inte lyckas vinna väljare trots att klimatfrågan är i fokus kan enligt Lindholm vara att frågan av väljarna betraktas som ett internationellt problem, där ett enskilt parti i Sveriges riksdag inte uppfattas ha särskilt mycket inflytande.

– Vi kommer att behöva jobba ännu hårdare för att sätta fokus på de frågor vi ser är så oerhört viktiga. Klimat och miljö, naturligtvis, men också jämställdhetsfrågor och rättvisefrågor och att få bukt med den grova brottsligheten vi ser i sverige i dag, säger Märta Stenevi (MP) till Aftonbladet.

För övriga partiet är förändringarna små. Den största enskilda förändringen förutom MP:s tapp på en halv procentenhet står Vänsterpartiet för. V ökar med 0,4 procentenheter och når 8,6 procent i mätningen, där högerblocket med M, SD, KD och L når en egen majoritet på 51,3 procent.

Läs även: Totalkris för L och konservativ majoritet i Sentio augusti

Aftonbladet demoskops mätning i oktober

Förändringar sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 26,7 (+-0)

Moderaterna 22,2 (+0,1)

Sverigedemokraterna 20,9 (+0,2)

Centerpartiet 9,5 (-0,2)

Vänsterpartiet 8,6 (+0,4)

Kristdemokraterna 5,5 (-0,1)

Miljöpartiet 3,0 (-0,5)

Liberalerna 2,7 (+0,2)

Övriga partiet 0,8 (-0,1)

Läs även: Miljöpartiets vänstersväng: högre skatter och bidrag

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag