Kristerssons uppmaning efter Pehrsons påhopp: Agera respektfullt

Bild: Nyheter Idag / FarbrorAnna CC BY-SA 4.0
  • Fredag 25 nov 2022 2022-11-25
E-post 236

Det var vid ett partimöte i Sandviken som Liberalernas partiledare Johan Pehrson kallade Sverigedemokraterna för en ”brun sörja” och ett ”extrempopulistiskt” parti. Nu kommenterar statsminister Ulf Kristersson Pehrsons utspel.
– Ska man få ett samarbete att fungera då agerar man respektfullt mot varandra. Även om man tycker olika, säger Kristersson till Dagens Nyheter.

Det var i helgen som Expressen kunde rapportera om L-ledarens toksågning av samarbetspartiet SD.

– Jag är inte naiv, jag vet precis att SD har samma organisationsnummer i dag som de hade när de bildades och även deras eget taffliga lilla försök till vitbok visar ju att det är en brun sörja, sade han bland annat.

Läs även: Pehrson toksågar SD: ”En brun sörja”

Trots det uppmärksammade utspelet anser Kristersson att stämningen är ”väldigt bra” mellan partierna i regeringsunderlaget.

– Jag förstår att enstaka uttalanden kan ge ett annat intryck men jag garanterar att det är ett mycket bra samarbete, både mellan de tre i regeringen och de fyra i samarbetet. Nu har de rett ut det där, säger statsministern till DN.

I efterspelet till Johan Pehrsons SD-sågning har många pekat på en punkt i Tidöavtalet som gör gällande att samarbetspartierna ska tala respektfullt om varandra. Däribland SD-veteranen Björn Söder.

På frågan om Johan Pehrson levde upp till den punkten i avtalet svarar Kristersson:

– Det fanns delar i de uttalandena som inte blev bra och de har pratat om det efteråt. Ibland kommer ord som inte faller väl ut, då lär man sig något av det.

– Ska man få ett samarbete att fungera då agerar man respektfullt mot varandra. Även om man tycker olika, tillägger statsministern.

”Har hårdkokats”

I SVT:s Morgonstudion förklarar Johan Pehrson att hans uttalande är lösryckt från ett långt möte och ”har hårdkokats”. Han menar att han pratade om Sverigedemokraternas historia och dess bildande.

– Jag pratade på ett möte i över en timme. Det här har hårdkokats och jag använde ett uttryck om Sverigedemokraterna när de bildades. De har själva skrivit en vitbok om detta, det visar på en ganska problematisk historia vid det tillfället. Så det är väl det som lösryckt, säger Pehrson.

– Vi är bildade av helt olika skäl, Liberalerna och Sverigedemokraterna. Det förhindrar inte att vi kan samarbeta om viktiga frågor för Sverige.

Han understryker också att han fortfarande står bakom Tidöavtalet – trots att han under mötet refererade till vissa delar som ”skit”.

– Det är flera delar i det här som jag tycker är hårdsmält. Det är det säkert åt andra hållet för andra partier i det här samarbetet. Men det hindrar inte att jag ser stora fördelar med Tidöavtalet som helhet, säger partiledaren.

Läs även: Magdalena till Pehrson efter SD-bråket: ”Min dörr står öppen”

Läs även: SD om Pehrsons utspel: ”Förväntar oss att de höjer nivån”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag