Kristersson: ”Islamism är ett allvarligt hot” – åtgärdsprogram mot islamism från M

Ulf Kristersson till vänster, demonstration för islamistiska imamer till höger Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 24 nov 2020 2020-11-24
E-post 1158

”Islamism är ett allvarligt hot mot vårt sätt att leva i Sverige och i övriga Europa” skriver Moderaternas partiledare Ulf Kristersson i en debattartikel i Dagens Nyheter, där Moderaterna presenterar ett samlat åtgärdspaket mot politisk och våldsbejakande islam i Sverige.

Kristersson skriver att islamism handlar om ”extrema grupperingar som vill ha parallella samhällsstrukturer och egna informella rättsordningar, i strid med nationella lagar och regler”, vilket länder som Frankrike och Österrike reagerat mot med ”kraftfulla åtgärder för att bekämpa islamismen”.

Läs även: Kristersson (M): Terroristerna ska UT

Detta vill M nu vill ta efter, med 8 punkter för att bekämpa islamismen i Sverige. Bland M:s förslag märks att återkalla svenska medborgarskap, utvisa fler säkerhetshot, neka extremister tillträde till Sverige och att stoppa skattepengar till extremister.

Kristersson är även kritisk till hur förslag om att stoppa skattepengar till extremister försenas, senast genom att ett förslag åter skickades på remiss för att anpassas till EU:s dataskyddsförordning, vilket gör att lagstiftning inte kommer att bli klar förrän 2022.

”Redan för fem år sedan beslutade riksdagen att stoppa alla offentliga medel till våldsbejakande budskap. Men trots att två utredningar sedan dess har lagt fram färdiga förslag, har regeringen inte gjort någonting på tre år. Det är en ansvarslös långsamhet” skriver Kristersson.

Läs även: Förslag om att stoppa bidrag till extremism försenas – ska anpassas till EU:s dataskyddsförordning

Moderaternas 8 åtgärder mot Islamism
  1. Återkalla svenska medborgarskap för de med dubbla medborgarskap som gör sig skyldiga till "terror­brott och andra allvarliga brott mot staten och demokratin".
  2. Utvisa fler säkerhetshot. Här vill M att fler myndigheter ska få i uppdrag att identifiera säkerhetshot, och att fler utvisningar också ska verkställas.
  3. Neka extremister inträde till Sverige. M vill att det ska bli enklare att stoppa "Hatpredikanter och andra radikaliserade extremister" från att komma in i Sverige.
  4. Spärrlista i EU mot hatpredikanter. M vill se en gemensam "spärrlista" för hatpredikanter, men också "vit makt-förespråkare och andra personer som uppmanar till terror" som ska gälla för hela EU.
  5. Motverka radikalisering i skolan. Skolverket ska kartlägga "icke-demokratiska värderingar som förekommer bland barn och ungdomar" och ta fram stödmaterial för undervisningen. Samverkan mellan skola, polis och socialtjänst. Hot och våld mot skolpersonal definieras som ett eget brott.
  6. Förbjud bilder med terrorist­innehåll. M vill göra det straffbart att "publicera bilder och andra budskap som ger stöd åt terrororganisationer".
  7. Inga skattepengar till extremister. "Tydligare och stramare regler för ekonomiskt stöd till olika organisationer" samt en skärpt tillsyn.
  8. Stoppa utländsk finansiering av extrema religiösa samfund. M vill se gemensamma regler på EU-nivå för att stoppa bidrag från "finansiärer som sprider religiös propaganda som är oförenlig med den liberala demokratin."

”Det är den liberala demokratin i hela Europa som hotas, men ytterst måste varje land göra det som krävs. Det gäller även Sverige”, avslutar Kristersson debattartikeln.

Läs även: Macrons ultimatum till muslimska ledare: Acceptera republikanska värderingar inom två veckor

Läs även: Macron lovar tuffare tag mot islamism

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag