Macrons ultimatum till muslimska ledare: Acceptera republikanska värderingar inom två veckor

Macron på statsbesök i Ryssland 2019. Bild: Kremlin.ru/CC BY 4.0
  • Lördag 21 Nov 2020 2020-11-21
E-post 2288

FRANKRIKE President Macron ger muslimska ledare två veckor på sig att acceptera en stadga om republikanska värderingar. Macron utlovar även nya åtgärder mot ”islamistisk separatism”, som restriktioner mot hemskolning och hårdare straff för de som hotar tjänstemän på religiös grund. 

Frankrikes president Emmanuel Macron ger muslimska ledare i landet två veckor på sig att acceptera en ”stadga om republikanska värderingar”, rapporterar BBC.

Läs även: Macron efter terrorattackerna: Stärk EU:s yttre gräns

Macron gav sitt ultimatum på onsdagen vid ett möte med Franska rådet för muslimsk tro, CFCM. Stadgan som muslimska ledare har att acceptera kommer bland annat fastställa att islam är en religion och inte en politisk rörelse, samt förbjuda ”utländsk inblandning” i muslimska församlingar.

CFCM har gått med på att skapa ett nationellt råd för imamer, som enligt uppgift ska ge imamer en officiell ackreditering, som kan dras tillbaks.

President Macron har även aviserat nya åtgärder för att motverka vad han kallar för ”islamistisk separatism” i Frankrike.

Läs även: Muhammedkarikatyr projicerades på franska myndighetsbyggnader

På onsdagen avslöjades de föreslagna åtgärderna, bland annat restriktioner för hemskolning, hårdare straff för de som hotar tjänstemän på religiös grund och ett förbud för att dela personlig information om personer på ett sätt som underlättar för de som vill skada dem.

Efter mordet på den franska läraren Samuel Paty, som visat muhammedkarikatyrer för elever, greps flera personer som hetsat mot Samuel Paty på sociala medier.

Två tonåriga elever på skolan utreds som som delaktiga i mordet. Eleverna misstänkts för att ha pekat ut Paty för mördaren Aboulakh Anzorov mot en belöning på 300 Euro.

Läs även: Halshuggna läraren förhördes av polis innan mordet

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag