Kulturministern rasar mot klimataktivister efter konstattack

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0/Faksimil Twitter
  • Fredag 16 jun 2023 2023-06-16
E-post

På onsdagen genomförde klimataktivister en aktion på nationalmuseum i Stockholm, då skyddsglaset på Claude Monets tavla ”Konstnärens trädgård i Giverny” kletades ned med rödfärg. Två kvinnor greps som misstänkta för grov skadegörelse, och aktionen totalsågas på sociala medier, bland annat av kulturminister Parisa Liljestrand.

På onsdag eftermiddag greps två kvinnor från gruppen ”Återställ våtmarker” som misstänkta för grov skadegörelse mot Claude Monets tavla ”Konstnärens trädgård i Giverny” på nationalmuseum i Stockholm.

– Det är en sjuksköterska och en sjuksköterskestudent som har gjort en aktion där de har limmat fast sig på skyddsglaset på en tavla och satt röda handavtryck på glaset. Tavlan är inte förstörd och tavlan är inte påverkad, säger Roxy Farhat, presstalesperson för Återställ våtmarker till Expressen.

De gripna är sjuksköterskan Emma Johanna Fritzdotter, 25, och sjuksköterskestudenten Maj Udikas, 28. Den 2 juni åtalades Udikas vid Stockholms tingsrätt för störande av förrättning, efter att hon stört en debatt i riksdagen den 21 april i år.

Läs även: Klimataktivster stomade scenen – då tänker Körberg på fitta

På en film från aktionen som Återställ våtmarker publicerat på sociala medier ser man aktivisterna smeta rödfärg på målningens skyddsglas.

– Pandemin var ingenting jämfört med klimatkollapsen. Det som kommer kan vi inte ens föreställa oss. Barn och äldre dör först. Sirener kommer ljuda oavbrutet men ingen kommer hinna fram i tid. Förbjud torvbrytningen och återställ de jävla våtmarkerna, säger Fritzdotter i filmen.

Återställ våtmarker kritiserar att aktivisterna anhållits av polis. ”Vad händer med demokratin när de som uppmärksammar klimatkatastrofen frihetsberövas medan makthavarna ökar utsläppen?” skriver gruppen och publicerar en ny film om aktionen.

 – Vi tar naturligtvis avstånd från aktioner där konst eller kulturarv riskerar att komma till skada. Kulturarvet har ett stort symbolvärde och det är oacceptabelt att attackera eller förstöra det, oavsett syfte, säger Per Hedström, vikarierande överintendent på Nationalmuseum, i ett uttalande.

– Jag blir både ledsen och arg, av två skäl. Dels att det är vårt älskade kulturarv man ger sig på, och det är oersättligt. Den andra delen är att man gör miljöfrågan en otjänst. Det här riskerar att göra hela befolkningen till motståndare till våtmarker, eller vad det nu är man försöker manifestera, säger Kristina Axén Olin, moderat ledamot i riksdagens kulturutskott, till Expressen.

Aktionen mot Monet-tavlan fick även hård kritik på Twitter.

Men aktivisterna får även stöd. ”Hjältar” skriver AFA-veteranen Mathias Wåg i ett svar till Jenny Sonesson.

”Syftet var att få såna som du att skrika. Såna som blundar för katastrofen vi kastas in i. Såna som häller bensin på lågorna som bränner vår planet.” skriver Wåg till Sonesson.

Nu totalsågar kulturminister Parisa Liljestrand klimataktionen, som hon kallar för ”en attack mot vårt gemensamma kulturarv” i ett inlägg på Instagram.

”Det gör mig så oerhört arg och provocerad att vissa människor tar sig rätten att ge sig på ovärderlig konst och kultur, och berättigar sina gränslösa handlingar med att hävda att deras frågor bör beaktas mer” skriver Liljestrand, som sedan uppmanar aktivisterna att istället verka för sin sak inom ramarna för demokratin.

Läs även: Limmar fast sig på golvet i bilmuseum – vill ha potta och mat

Läs även: Här knockas klimataktivisten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag