Kritik mot att Sverige inte tar emot migranter: ”Humanitär skyldighet”

Genrebild. Foto: FT Bild
  • Tisdag 14 apr 2020 2020-04-14
E-post 1630

Åtta EU-länder kommer ta emot minderåriga migranter från grekiska läger. Men inte Sverige, som genom migrationsminister Morgan Johansson (S) hänvisar till att landet tidigare tagit emot många migranter. Nu får den svenska hållningen kritik av Human Rights Watch, som menar att ”det är en humanitär skyldighet” att ta emot migranterna.

Nu får Sverige kritik av organisationen Human Rights Watch för att man inte tar emot några av de 1 600 minderåriga migranter som ska evakueras från grekiska migrantläger, rapporterar Sveriges Radio.

Åtta EU-länder har lovat att ta emot minderåriga migranter. Men Sverige, som under flera år tagit emot flest migranter per capita än något annat EU-land, har valt att inte ta emot några den här gången.

Läs även: Inga minderåriga migranter från Grekland till Sverige – kritik från MP

”Sverige har under en lång tid tagit ett mycket stort ansvar och varit en av de EU-medlemsstater som tagit emot flest antal ensamkommande asylsökande”, skrev migrationsminister Morgan Johansson (S) till TT i mars som argument för att Sverige inte kommer delta i fördelningen av migranter från Grekland.

Måns Molander, Nordenchef för Human Rights Watch, menar emellertid att Sverige har en ”humanitär skyldighet” att ta emot migranter även denna gång.

– Vi tycker att det är en humanitär skyldighet för EU-länderna att lyssna på EU-kommissionären, alltså Ylva Johanssons uppmaning till EU-länderna att ta emot en liten del av de barn som sitter fast i lägren, säger Molander till Sveriges Radio och fortsätter:

– Det är ju inte många hundra som det handlar om per land, så det är ju inte ett så stort åtagande. Vi tycker absolut att Sverige borde tillhöra den gruppen som har gjort utfästelser om att ta emot.

Läs även: DN:s amnestikrav: ”Efter coronakrisen måste de unga få stanna”

Morgan Johanssons uttalande i frågan har tidigare fått kritik från regeringspartiet MP:s migrationspolitiska talesperson Rasmus Ling.

– Vi bör välkomna när länder tar initiativ kring att samverka konstruktivt. Det borde Morgan Johansson också se värdet av och bejaka på ett tydligare sätt, sade Ling till TT.

Läs även: Centerpartisters krav: Sverige måste ta emot migranter från coronadrabbade flyktingläger

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag