DN:s amnestikrav: ”Efter coronakrisen måste de unga få stanna”

Amanda Sokolnicki är chef för DN:s ledarredaktion Foto: SVT/FT Bild/Faksimil DN
  • Lördag 11 apr 2020 2020-04-11
E-post 8166

STOCKHOLM De tillfälliga uppehållstillstånd som tusentals afghaner utan asylskäl fick genom den så kallade gymnasielagen som S, MP, V och C röstade igenom, är på väg att gå ut. Tidigare har organisationer som Ensamkommandes förbund och Vistårinteut krävt att afghanerna ska få permanent amnesti. Nu ansluter Dagens Nyheter till samma linje.

Gymnasielagen

• Gymnasielagen beslutades sommaren 2018 av Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet.

• Den innebar att cirka 7 400 afghaner utan asylskäl, varav en stor majoritet vuxna män (cirka 96 procent av de som ansökte var män), fick tillfälliga uppehållstillstånd för att studera på gymnasiet.

• Enligt S-MP-regeringen var kostnaden 2,9 miljarder kronor. Kritiker, som Jimmie Åkesson, menade att kostnaden blev betydligt högre, bland annat för utbildningen. Olika kommuner, bland annat Stockholm, har också använt skattepengar till att förse afghanerna med boenden.

• När afghanerna tagit studenten kunde de få permanenta uppehållstillstånd om de fick ett fast jobb inom ett halvår. Annars skulle de lämna landet.

Det är i en osignerad ledare med titeln ”Ge de ensamkommande coronaamnesti” som Dagens Nyheters ledarredaktion tar ställning för en allmän amnesti, något som tidigare bland annat Miljöpartiets Rasmus Ling har gjort, men både M och SD motsatt sig. Att en ledartext är osignerad innebär att det är tidningens linje. Ansvarig för ledarsidan är politiska redaktören Amanda Sokolnicki.

Ett villkor för afghanerna att få stanna är att de lyckas få ett fast jobb inom ett halvår. Utsikterna har radikalt försämrats när coronapandemin försatt den svenska ekonomin i ett krisläge och ekonomer varnar för massarbetslöshet där 600 000 människor kan förlora jobben inom bara några månader.

DN tycker att en amnesti bör ges och hänvisar till en debattartikel skriven av bland annat förre biståndsministern Pierre Schori (S), företrädare för nätverket Vistårinteut och Ensamkommandes förbund.

”Det är också därför de röster som förespråkar en generell amnesti för de ensamkommande bör hörsammas. Alternativet är att Sverige har gett sken av att erbjuda dem en chans, för att sedan kräva att de tar sina första steg i arbetslivet när det är som svårast att ta sig fram”, skriver DN.

DN är i grunden kritiska till gymnasielagen och tycker att de ansvariga partierna har en rejäl ”självrannsakan” att göra – efter att man klubbar igenom en permanent amnesti.

Det var Sverige som placerade afghanerna ”i limbo” menar DN.

”Det gör att det är Sveriges ansvar att ta dem därifrån”, avslutar man.

Enligt en tidigare granskning av SVT var kostnaden för de så kallade ensamkommande barn, där en majoritet var afghaner, som sökte asyl enbart under hösten 2015 sammanlagt 26 miljarder kronor.

Jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) var socialborgarråd i Stockholm 2015. Hon har tidigare sagt till SVT att man då hade som högsta prioritering att de så kallade ensamkommande hade boende.

– Vi ska inte ha några barn som bor ute på gatan och när det kommer väldigt många barn, inte minst till Centralstationen i Stockholm, så blir socialtjänstens absolut högsta prioritet att se till att de här barnen får tak över huvudet.

Läs även: Årets sommarplåga här: ”Vi är afghaner, vi är soldater”

Har DN rätt? Behövs det en allmän amnesti för afghanerna på grund av corona?
3794 röster (se resultat)
Vi behöver ditt stöd nu

Nyligen meddelade kulturminister Amanda Lind (MP) att mediebranschen ska få ännu mer bidrag. Nyheter Idag har valt att stå utanför bidragssystemet och förlitar oss på att ni läsare tycker att vi behövs, och vill stödja vår journalistik.

Nu behövs det mer än någonsin.

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag