Kritik mot Black Lives Matter efter stöd till Kubas kommunistregim

Solidaritetsdemonstration mot den kubanska regimen i Naples, Florida. Bild: P,TO 19104 /CC BY-SA 4.0
  • Måndag 19 jul 2021 2021-07-19
E-post 933

Black Lives Matter får kritik efter att organisationen gått ut med stöd för den kubanska regimen i ett inlägg på Instagram. På Kuba pågår demonstrationer mot landets kommunistiska diktatur, men i Instagram-inlägget skriver BLM inget om varken demonstrationerna eller att Kuba är en diktatur.

Istället kräver BLM att USA häver sitt embargo mot Kuba. ”Kubas folk bestraffas av USA:s regering för att landet har upprätthållit sitt engagemang i självständighet och självbestämmande”.

Läs även: MUF:s nya liberala ordförande: Våga prata mer om Black Lives Matter och Greta Thunberg

Enligt BLM har USA ”försökt krossa denna Revolution i årtionden”, och organisationen framhåller också att den kubanska diktaturen ska ha ”visat solidaritet med förtryckta folk av afrikansk bakgrund”. Som exempel på denna solidaritet tar BLM upp att Kuba gav den amerikanska polismördaren Assata Shakur politisk asyl, och att landet stött olika marxistiska gerillor i Afrika.

 

Visa det här inlägget på Instagram

 

Ett inlägg delat av Black Lives Matter (@blklivesmatter)

Men BLM får kritik för sitt uttalande om Kuba. Danielle Clealand, professor i Mexikansk/amerikanska och latino-studier vid University of Texas i Aiustin, säger till NBC News att även svarta på Kuba protesterar mot regimen, som dessutom har en lång historia av antisvart rasism.

– Jag blev förvånad över att Black Lives Matter gick ut med ett uttalande som enbart fokuserade på USA och inte tog upp varför alla dessa människor protesterar, att inte gå ut i solidaritet med svarta på marken som protesterar, säger Clealand och fortsätter:

– Det är en besvikelse att uttalandet tog den sortens ställning att ”Allt är USA:s fel” när vi vet att det är brist på medborgerliga rättigheter i Kuba. Vi vet att Kuba har en historia av anti-svart rasism.

I ett svar till NBC skriver BLM att man ”otvetydigt står i solidaritet med det kubanska folket mot förtryck och våld från interna och okända externa aktörer. Vi förstår också att anti-svarthet existerar inom Kuba och är ett globalt problem. Vi kämpar för och tillsammans med Svarta människor över diasporan för frihet och självbestämmande”.

Det är inte första gången BLM visar stöd för den kubanska regimen. När Fidel Castro dog år 2016 skrev BLM en hyllningstext där man bland annat skrev att ”även om ingen ledare är utan fel, måste vi slå tillbaka mot högerns retorik och försvara El Comandante”.

Läs även: Här är företagen som stöder Black Lives Matter

Läs även: Här trakasserar Black Lives Matter restaurangbesökare – kräver att de visar solidaritet

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag