Kritik mot planerad Notre-Dame-renovering: ”Politiskt korrekt Disneyland”

Bild: Zuffe/CC BY-SA 3.0
  • Måndag 29 nov 2021 2021-11-29
E-post

PARIS Biktbås, altare och klassiska skulpturer ersätts med väggmålningar med ljud- och ljuseffekter som ska skapa ”emotionella rum”, kapell tillägnade Afrika, Asien och miljön och bibeltexter på olika språk som mandarin när Notre-Dame-katedralen renoveras. Nu menar kritiker att den medeltida katedralen kommer att omvandlas till ”ett politiskt korrekt Disneyland”.

Planerna på att renovera Notre-Dame-katedralen i Paris, som förstördes i en brand i augusti 2019, möter hård kritik för att den medeltida katedralen kommer att omvandlas till ”ett politiskt korrekt Disneyland”, rapporterar Daily Telegraph.

Läs även: Expressens Alex Schulman efter Notre-Dame-branden: ”Äntligen.”

Enligt planerna kommer biktbås, altare och klassiska skulpturer skrotas till förmån för trendiga väggmålningar med ljud- och ljuseffekter som ska skapa ”emotionella rum”.

En ”upptäckarslinga” ska leda besökare genom olika kapell med fokus på Afrika, Asien och miljön, och bibeltexter ska projiceras på vägarna på olika språk, inklusive mandarin.

– Det här är politisk korrekthet som blivit galen. De vill göra om Notre-Dame till en experimentell liturgisk show som inte existerar någonstans när det borde vara ett landmärke där minsta lilla skillnad måste hanteras med största varsamhet, säger en källa med insyn i renoveringen till Daily Telegraph.

– Det är som att Disney kom in i Notre-Dame. Vad de föreslår för Notre-Dame skulle aldrig göras mot Westminster Abbey eller Peterskyrkan i Rom. Det är en slags temapark och är väldigt barnslig och trivial med tanke på platsens storhet, säger arikitekten Maurice Culot till Daily Telegraph.

Christian Rousselot, Generaldirektör för Notre-Dame-stiftelsen, säger till The Telegraph att målet är att framställa ”de viktigaste händelserna i Bibeln på ett sätt som är mest begripligt för vanliga dödliga, vare sig de är kineser eller svenskar”.

Ett beslut om renoveringen kommer att fattas på ett möte för det franska Riksantikvarieämbetet den 9 december, och målet är att Notre-Dame åter ska öppnas för besökare år 2024, när Paris är värd för de olympiska sommarspelen.

Läs även: Notre-Dame-katedralen förstörd i brand

Läs även: Så mycket har samlats in för Notre-Dame

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag