Kritik mot sandstrand på parkeringsplats i Jönköping

Genrebild. Bild: Scanpix/CC BY 3.0
  • Lördag 23 maj 2020 2020-05-23
E-post 60

JÖNKÖPING För tredje sommaren i rad omvandlar Jönköpings kommun Trädgårdsgatan i staden till en gågata under sommaren. Den här gången omvandlas en parkeringsplats till en ”sandstrand”, vilket får kritik av lokala näringsidkare.

En parkeringsplats i Jönköping har ersatts med en sandstrand med färgglada stolar som ett led i att göra Trädgårdsgatan till en sommargågata. Men tilltaget får kritik av lokala näringsidkare, rapporterar Jönköpings-posten.

Läs även: Nya SlösO står på Allards sida i kampen mot kromade äppelskrutt

Susanne Jahrl som driver konditori Napoleon, säger till JP att kommunen är fientligt inställd mot både företagare och bilism.

– Allt kommunen hittar på sker på parkeringsplatsernas bekostnad. Nu försvinner det nitton parkeringsplatser trots att alla näringsidkare bönar och ber om att få behålla p-platserna på väster, säger Susanne Jahrl som driver konditori Napoleon till JP.

Susanne Jahrl utvecklar sin kritik i ett inlägg på Facebook.

Läs även: Slöseriombudsmannen presenterar: 13 exempel på slöseri med skattemedel

Henrik Zetterholm, chef för trafik- och utvecklingsavdelningen på Jönköpings kommun, säger att kommunen inte alls är fientliga mot bilism.

– Självklart ska man kunna åka bil fram och tillbaka till staden men vi vill skapa en trivsam stadsmiljö som kan locka fler besökare till centrum. Satsningarna vi har gjort hittills på Trädgårdsgatan har skapat mer folkliv och totalt sett har antalet besökare ökat, säger Zetterholm till JP och fortsätter:

– Gående och cyklister handlar lika mycket som bilister. Skillnaden är att cyklister och gående inte handlar allt på en gång utan handlar oftare.

År 2018 var första året som Trädgårdsgatan gjordes om till en sommargata. Då delade Jönköpings kommun och sex fastighetsägare på kostnaden som landade på runt 275 000 kronor.

Följande år stod kommunen för hela kostnaden. Trots att man återanvände möbler och annan utsmyckning från föregående år blev sommargatan dyrare, bland annat för att man satsat mer på växter. Slutnotan landade på cirka 413 000 kronor.

Läs även: MSB kultursatsar sig genom krisen

Bli PLUS-medlem

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag