Kritiserade Kreab – Här lobbar Lindberg mot SD om vinstfrågan: ”Klart att jag lyssnar”

Till höger Anders Lindberg i SVT Debatt. Till vänster efter programmet när han dricker öl med SD. Foto: Faksimil svtplay.se samt privat
  • Fredag 25 sep 2015 2015-09-25
E-post 517

GÖTEBORG Nu kan Nyheter Idag avslöja att Aftonbladets ledarskribent Anders Lindberg, en av de starkaste kritikerna mot näringslivets lobbying gentemot SD, själv lobbar mot partiet i sin hjärtefråga om vinster i välfärden. – Jag upplever ingen skillnad mellan Lindberg och när jag träffar näringslivet, säger Josef Fransson (SD) till Nyheter Idag.

Efter att Dagens Industri avslöjade att lobbyister, inte minst från företaget KREAB, försökt påverka Sverigedemokraterna i frågor om näringslivspolitik har kritiken varit hård. Det är framför allt fackförbund inom LO, ledarskribenter på Aftonbladet samt S-märkta debattörer som riktat kritik mot KREAB och organisationer som Svenskt Näringsliv.

Lobbade för vinststopp över en öl med Josef Fransson

Nu kan Nyheter Idag avslöja att Anders Lindberg förefaller göra exakt samma sak som han anklagar näringslivet för att göra. Under torsdagskvällen deltog Anders Lindberg i SVT Debatt där frågan kom att handla om den såkallade ”Kreab-skandalen”. Där förklarade han sin kritik med att lobbyföretaget Kreab inte varit öppna med sina kontakter med Sverigedemokraterna.

– Näringslivet hyrde en fascist och sådär, skojade man om på nätet, sade Lindberg i SVT Debatt.

I tv-studion närvarade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Josef Fransson och han kommenterade kontakterna med lobbyister från sitt perspektiv. Men vad teve-tittarna aldrig fick veta var att direkt efter teve-programmet satte sig Lindberg själv med Josef Fransson och försökte påverka riksdagsledamoten i frågan om vinster i välfärden. Samtidigt drack de öl.

– Det var inte så att han sade rakt ut att vi borde ändra uppfattning i frågan, men det var vinster i välfärden han pratade om och jag förstod honom som att han, iallafall indirekt, försökte sälja in sitt perspektiv i frågan, säger Fransson i telefon till Nyheter Idag.

Men det var inte bara samtal om vinster i välfärden. Lindberg kom även med tips och råd om hur Fransson kan bli bättre i att argumentera i program som exempelvis SVT Debatt.

– Ja, han kom med goda råd och sådär om hur man lyckas nå ut när man sitter i teve-studion. Det gjorde han, säger Fransson.

Fransson själv menar att det inte är något konstigt att diskutera politik med Lindberg, eller att för den delen dricka öl med honom. Men när vi frågar om det handlade om lobbying är Fransson osäker på vad han ska svara.

– Jag tycker inte det var något konstigt alls. Men samtidigt var samtalet och mötet i sak ungefär som när jag pratar med lobbyister från näringslivet. De förklarar vad de tycker i frågor och vad de tycker om vår politik, samt att de kommer med förslag på hur de tycker vi kan bli bättre. Jag upplevde Lindberg på samma sätt, men om det var lobbying får andra avgöra.

Läs också: PM Nilsson erkänner: ”Jag har ätit lunch med Bieler”

Lindbergs definition av lobbying: ”Stöd till kommunikation och politikutveckling”

Exakt hur lobbying går till är inte helt enkelt att definiera, men Anders Lindberg själv har en definition som han redogör för i en ledare publicerad hos Aftonbladet. Och enligt hans egen syn på lobbying, var det just det han själv ägnade sig åt när han gav tips till Fransson om hur han bättre kan nå ut genom teverutan samt att han mellan raderna diskuterade hur han ser på Sverigedemokraternas förhållningssätt i frågan om vinster i välfärden.

”Som i all lobbying handlar det i praktiken om ett stöd till kommunikation och politikutveckling för SD”, skriver Lindberg den 16:e september i Aftonbladet.

Även i debattstudion poängterade Lindberg att lobbying oftast sker under avslappnade och vänskapliga former. En av sakerna han tydligt adresserade var just att representanter för näringslivet druckit konjak och ätit lunch med företrädare för Sverigedemokraterna.

– Sverigedemokraterna gick till val på något helt annat. Sen hade de luncher och den här konjaken med Svenskt Näringsliv, och sen byter de åsikt, sade Lindberg i SVT Debatt.

Läs också: Uvell slår tillbaka: ”Man bör INTE tro på det som står i Dagens Industri”

”Klart att jag även lyssnar på Lindberg, annars hade jag inte druckit öl med honom”

När Nyheter Idag frågar Fransson om han låter sig påverkas av Anders Lindberg skrattar han först i telefonen. Han poängterar att varken han eller partiet egentligen aldrig ändrat uppfattning i frågan om vinster i välfärden på grund av lobbying, men medger samtidigt att han lyssnar på såväl företrädare för näringslivet som Anders Lindberg.

– Det är väl klart att jag lyssnar på vad Lindberg har att säga. Vi sitter ju inte där och dricker öl och är knäpp tysta. Men jag förhåller mig till honom precis som när jag pratar med lobbyister från näringslivet eller för den delen när jag träffar andra som har något att berätta för mig. Egentligen tror jag man påverkas av alla människor man möter, så det är klart att jag även lyssnar på Lindberg, annars hade jag inte druckit öl med honom.

Innan vi lade på telefonen frågade vi även Fransson om samtalet med Lindberg skulle kunna påverka Sverigedemokraterna i en fråga som vinster i välfärden. Det är inte självklart, men ej heller omöjligt, säger Fransson och menar att det hänger mycket på vad man har för argument.

– Det vore oansvarigt av mig som politiker om jag inte är beredd att lyssna på alla som har en åsikt, eller som påverkas i en viss politisk fråga. Men i slutändan är det ju vi själva som bestämmer oss för vilken politisk linje vi vill driva och då försöker vi såklart hitta en linje som är så bra som möjligt för Sverige, avslutar Fransson.

Läs också: Anders Lindberg: ”Har svårt att se att SD kan ändras”

Nyheter Idag söker Anders Lindberg för en kommentar.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag