Kronraset fortsätter – dyraste dollarn på 17 år

Foto: Margo Åkermark (CC BY 2.0)
  • Tisdag 20 aug 2019 2019-08-20
E-post 470

På tisdagen kostade en amerikansk dollar 9,7 kronor, vilket är den högsta priset för en dollar sedan 2002. Kronan föll även något mot euron.

Den svenska kronan fortsätter falla. På tisdagen passerade den amerikanska dollarn 9,70 kronor, vilket är den dyraste noteringen sedan juli 2002, det vill säga för över 17 år sedan, rapporterar Dagens Industri.

Sedan midsommar har kronan tappat över 43 öre mot den amerikanska dollarn. Kronan försvagas också gentemot euron som kostar nästan 10,80 under tisdagen.

Läs även: Sanandaji om den svaga kronan: ”Omvärlden håller på att devalvera Sverige”

Redan i maj var emellertid kronan lika svag mot euron. Då skrev nationalekonomen Tino Sanandaji att  ”Kronans fall handlar troligen inte bara om penningpolitik utan även om att omvärlden håller på att devalvera Sverige som land. Alltfler tycks tappa förtroende för det politiska system och inse att Sveriges påstådd urstarka ekonomi var en fasad, något många av er redan fattat” i ett inlägg på Facebook.

Läs även: Svenska kronan en av de sämsta valutorna mot euron

I början av mars konstaterade Kristina Magnusson Bernard,  Sverigechef för Nordea Markets, att den svenska kronan är en av de valutor som presterat sämst mot euron under 2019.

Av de 140 valutor som handlas mot euron hade endast Haiti, Jamaica och Ghana valutor som gått sämre än den svenska kronan. Då låg euron på 10,50 kronor, alltså 30 öre billigare än idag.

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag