Kungskobran Sir Vääs på rymmen – jagades hela natten

En annan kungskobra. Foto: Public Domain
  • Söndag 23 okt 2022 2022-10-23
E-post 142

STOCKHOLM Lördag eftermiddag lyckades kungskobran Sir Vääs smita från sitt terrarium på Skansen-Akvariet i Stockholm. Söndag förmiddag befinner sig giftormen fortfarande på rymmen – efter att ha jagats av personalen hela natten.
– Det är väldigt mycket trånga schakt och ställen där den skulle kunna finnas någonstans, säger Jonas Wahlström, som driver Skansen-Akvariet, till Nyheter Idag.

Det var Aftonbladet som var först med att rapportera om den förrymda ormen.

I ett pressmeddelande skriver Skansen att jakten på Sir Vääs har pågått under natten och att kungskobran än lyckats slingra sig undan de tre ormexperter som försökt fånga in honom.

”Ormen befinner sig instängd i Akvariehuset och där kommer den inte ut samt kommer inga gäster kunna röra sig inom den byggnaden tills ormen är infångad”, står det i pressmeddelandet.

– Den här har precis flyttat in och verkar vara extra listig. Det är en armatur i taket där den lyckades trycka upp lampan och kröp ut, sade Skansenchefen Jonas Wahlström till Aftonbladet på lördagen.

Läs även: Man biten av krokodil under privat fest på Skansenakvariet

Den fyra år gamle Sir Vääs är nyinflyttad på Skansen-Akvariet och kom till Stockholm för parning med en av akvariets honor.

När Nyheter Idag når Jonas Wahlström vid 12-tiden på söndagen är ormen – så vitt han vet –ännu inte infångad.

– Nej, det tror jag inte. Jag är på en konferens i Spanien men jag skulle bli uppdaterad så fort som möjligt. Så om den inte har fångats de sista fem minuterna är den fortfarande på rymmen, säger Wahlström.

De ormexperter som försökt få fast ormen är personal som jobbar på Skansen. Varför det tagit så lång tid att fånga in kungskobran menar Wahlström kan bero att det finns väldigt många utrymmen den kan gömma sig i.

– Det är ett gammalt hus från 20-talet och ombyggt ett antal gånger. Så det är väldigt mycket trånga schakt och ställen där den skulle kunna finnas någonstans.

Jakten på ormen fortsätter nu med hjälp av en 50 meter lång specialkamera som ska hjälpa personalen att kika i alla trånga utrymmen.

– Det är en farlig orm. Det kan vi inte sticka under stolen med. Men det är inte en särskilt aggressiv orm. Vi vet hur långt den kan nå och vad den kan göra. Kameran hjälper oss lokalisera exakt var den här. Vi har våra aningar om var den är, men vi kan inte vara helt säkra, säger djurvårdaren Bosse Jonsson, som deltar i jakten, till Aftonbladet.

Läs även: Röda pandan Arjun på rymmen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag