Kvinna i 60-årsåldern barnlajvade vid gränskontroll

Foto: Flickr
  • Tisdag 2 feb 2021 2021-02-02
E-post 171

ÖRESUND 8 000 personer har avvisats vid Öresundsbrons svenska gräns sedan gränsen mot Danmark stängdes den 22 december. Bland dem som avvisats märks en kvinna i 60-årsåldern som försökte komma in på ett undantag för barn med föräldrar i Sverige.

Den 22 december förra året stängde Sverige gränsen mot Danmark på grund av pandemin. Sedan dess har omkring 8 000 personer avvisats av polis vid Öresundsbrons svenska gräns, rapporterar SVT.

Läs även: SJ-chef får sparken – kallade ensamkommande för ”barnlajvare”

– Folk kommer hit och försöker göra egna tolkningar av lagen, säger Mats Berggren som är operativ chef på gränspolisen, till SVT.

Undantag görs bland annat för barn under 18 år som man har en förälder i Sverige, och en kvinna i 60-årsåldern försökte komma in i landet för att hälsa på sin mamma.

– Då var jag tvungen att förklara för henne att hon slutade vara barn när hon var 18 år, berättar gränspolisen Linnea Lokind för SVT.

I normala fall får polisen avvisa runt 100 personer i veckan, medan det idag handlar om det tiodubbla, runt 1 000 i veckan. De flesta som avvisas är enligt polisen danskar.

– Där räknar vi tusentals men sen har vi tyska, norska, polska och rumänska medborgare. De står för ett par hundra också säger Mats Berggren till SVT.

De som har rätt att komma in i landet är svenska medborgare, personer som är folkbokförda i Sverige och personer som kan bevisa att de arbetar i Sverige. Undantag kan också göras av trängande familjeskäl. Inreseförbudet från Danmark, Storbritannien och Norge gäller fram till den 14 februari.

Läs även: Finland skärper gränskontrollen – intyg från arbetsgivare krävs

Läs även: Reinfeldt till attack mot Danmark för gränskontrollerna: ”Kommer bara att skapa nya krig”

Bli PLUS-medlem

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag