L stöder misstroende mot Johansson (S): ”Upp till bevis för Centerpartiet”

Bild: Faksimil SVT Play/Nyheter Idag
  • Torsdag 2 jun 2022 2022-06-02
E-post 852

Även Liberalerna stödjer det misstroende Sverigedemokraterna begärt mot justitieminister Morgan Johansson. Samtidigt hotar statsminister Magdalena Andersson att avgå om Morgan Johansson fälls. Nu ligger regeringens öde åter i händerna på den politiska vilden Amine Kakabaveh, som kräver att Sverige inte ger efter för de krav Turkiet ställt för att godkänna ett svenskt Nato-medlemskap.

Nu stöder även Liberalerna misstroendet mot justitieminister Morgan Johansson som Sverigedemokraterna begärde på torsdagen.

– Liberalerna kommer att rösta för ett misstroende mot Morgan Johansson. 151 skjutningar på 151 dagar talar sitt tydliga språk. Vi vill avsätta den minister som mer än någon annan har misslyckats med sitt uppdrag, säger Liberalernas gruppledare Mats Persson till Expressen.

Läs även: SD väcker misstroende mot Morgan Johansson – får stöd av M och KD

Med Liberalerna saknar oppositionen en enda röst för att fälla Morgan Johansson, och Persson menar att det nu är upp till Centerpartiet att visa vilken sida man står på inför väljarna.

– Nu är det upp till bevis för Centerpartiet. Stöttar de Morgan Johansson? Tycker de att han har gjort ett bra jobb? Är de nöjda med utvecklingen? säger Persson till Expressen.

Men regeringen är också under press från den politiske vilden Amine Kakabaveh, tidigare V. Det var genom en överenskommelse med Kakabaveh som Magdalena Andersson lyckades bli statsminister i höstas, en överenskommelse som bland annat innebar ett fördjupat samarbete med det kurdiska självstyret i norra Syrien.

Men efter att Sverige lämnat in en ansökan om Nato-medlemskap har den turkiska regeringen – som har veto-rätt när det gäller att acceptera nya Nato-medlemmar – ställt krav på att Sverige ska upphöra med sitt stöd till kurderna.

Kakabaveh säger till Expressen att hon inte kommer stödja ett misstroende mot Johansson – förutsatt att Sverige inte backar för de turkiska kraven.

– Jag har en överenskommelse med regeringen, och jag håller fast vid den så länge regeringen håller fast vid överenskommelsen och inte gör några eftergifter till Erdogan. Men jag väntar på svar, säger Amine Kakabaveh till Expressen.

Läs även: Vänsterpartistens sågning av Johansson (S): ”Tveksamt om man kan vara minister”

På en pressträff på torsdag eftermiddag sade statsminister Magdalena Andersson att hela regeringen kommer avgå om Morgan Johansson fälls.

– I Sverige har vi kollektivt beslutsfattande i regeringen. Om man avsätter en minister på grund av politiska beslut, då avsätter man naturligtvis hela regeringen, säger Andersson enligt Svenska Dagbladet.

Andersson går till hårt angrepp mot oppositionen, som hon menar agerar oansvarigt genom att väcka misstroende mot Johansson.

– Vi befinner oss nu tre månader före ett ordinarie val, och det pågår ett krig i vårt närområde. Vi befinner oss i ett känsligt läge för vår Natoansökan, säger hon.

– Det är oerhört. Vi är inte i ett läge för politiskt spel i Sverige. Det här är farligt på riktigt, fortsätter hon.

Vänsterpartiet har under torsdagen meddelat att partiet inte kommer stödja ett misstroende mot Morgan Johansson.

Läs även: Ska ”knäckas” och ”jagas till världens ände” – regeringens löften om gängen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag