Vänsterpartistens sågning av Johansson (S): ”Tveksamt om man kan vara minister”

Bild: Sveriges riksdag.
  • Torsdag 2 jun 2022 2022-06-02
E-post 1167

Sverigedemokraterna väcker misstroende mot justitieminister Morgan Johansson, och får stöd av Moderaterna och Kristdemokraterna. Men för att fälla Johansson krävs stöd av flera partier i riksdagen, och uttalanden från en vänsterpartist i KU ger hopp om en ny ohelig koalition som när de blågula fällde Löfven förra året.

Det är Vänsterpartiets KU-ledamot Mia Sydow Mölleby som går hårt åt justitieministern när Konstitutionsutskottet presenterade svidande kritik av regeringen på torsdagen. Och en minister stack ut enligt Sydow Mölleby – Morgan Johansson.

– Det sticker ut att det är så många uttalanden, säger hon enligt SvD.

Läs även: SD väcker misstroende mot Morgan Johansson – får stöd av M och KD

Det handlar bland annat om att Johansson påstått att grundlagen förbjöd regeringen att hjälpa de afghanska tolkar som arbetat för den svenska truppen när Kabul föll förra året, något som inte stämde.

– Tycker man ett politiskt förslag är dåligt får man helt enkelt argumentera emot. Men man kan liksom inte börja hitta på, säger Mia Sydow Mölleby.

Sydow Mölleby säger att Johansson upplevs som ”glappkäftig”, och säger att det är tveksamt om han är lämplig som minister.

– Fortsätter det på det här viset så är det tveksamt om man kan vara minister om man inte har koll på vad man säger, säger hon, men inskärper att det är upp till riksdagen att avsätta Johansson.

Skulle V som parti stödja ett misstroende mot Johansson skulle oppositionen få ihop 181 mandat och därmed fälla Justitieministern.

Fredik Furtenbach, kommentator på SR Ekot, skriver emellertid att V inte kommer stödja misstroendet trots Sydow Möllebys hårda ord om Johansson.

KU kritiserar även finansminister Mikael Damberg, utrikesminister Ann Linde och klimatminister Annika Strandhäll. I Strandhälls fall handlar det om att hon gav sig in i ett twitterbråk mellan journalisterna Anna Hedemo och Magda Gad.

– Det ska hon som minister inte ha synpunkt på. Det är väldigt illa! säger Mia Sydow Mölleby.

Läs även: Storbråk mellan Magda Gad och Anna Hedenmo (SVT): ”Sprider en helt falsk uppgift”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag