L-topp kräver att Strandhäll får sparken

Avci (L) och Strandhäll (S). Foto: Riksdagen / Magnus Liljegren / Regeringskansliet
  • Lördag 13 aug 2022 2022-08-13
E-post

Riksdagsledamoten Gulan Avci (L) kräver att Annika Strandhäll avskedas från sin ministerpost. Detta efter en uppmärksammad tweet från klimat- och miljöministern där hon satte Liberalernas förre partiledare Nyamko Sabunis hudfärg i fokus.
– Det är inte konstigt att politikerföraktet ökar i Sverige när man gör vidriga smutskastningar mot politiska motståndare, säger Avci till Aftonbladet.

Det var under torsdagen som Strandhäll publicerade den uppmärksammade tweeten som väckte hård kritik på sina håll och kanter.

Läs mer: Hård kritik mot Strandhäll – kallade Sabuni ”färgad”

Gulan Avci, jämställdhets- och skattepolitisk talesperson för Liberalerna, tycker att Strandhäll ägnar sig alltför lite åt sakpolitik och för mycket åt pajkastning på politiska motståndare.

– Annika Strandhäll är den som är mest känd, på sidan av Morgan Johansson (S), för att anklaga sina politiska motståndare att gå rasisters ärenden. Det är sällan jag ser att hon ägnar åt sakpolitik, säger hon till Aftonbladet.

L-toppen menar att tweeten om Sabuni var droppen som fick bägaren att rinna över och kräver nu klimatministerns avgång.

– Jag har svårt att se att statsminister Magdalena Andersson ens kan tolerera den här typen av jargong. Hon borde ju avlägsna henne omgående från sin statsrådspost för att det ska finnas någon tilltro till det demokratiska samtalet bland väljarna, de är nog lika skärrade som oss, säger Avci till Expressen.

Strandhäll verkar emellertid inte särskilt bekymrad över kritiken eller Avcis avgångskrav.

– Vi befinner oss mitt i en brinnande valrörelse, jag tror att Liberalerna är väldigt, väldigt störda utav den debatt som nu sker och som inte minst finns internt i deras eget parti. Det vill säga att man öppnar upp för samarbete med ett parti som har rötter i den svenska nynazismen. Jag tror att Liberalerna är väldigt pressade utav den situationen. Så det får väl stå för Gulan Avci, säger hon till Expressen.

Hon står även fast vid sin tidigare tweet.

– Att såväl kön som etnicitet är sådant som färgar våra samhällen och som har betydelse. Det tror jag inte är någon hemlighet för någon.

Läs även: ”Strandhäll är på krigsstigen” – går till Pride-attack mot Busch

Läs även: Strandhäll rasar mot återvandring – visar sig vara regeringspolitik

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag