Lantbrukare varnar: Svenska skördar kan halveras

Bild: Johan Wessman/News Oresund/CC BY 2.0
  • Onsdag 16 mar 2022 2022-03-16
E-post 176

Nu varnar lantbrukare för att framtida svenska spannmålsskördar kan komma att halveras på grund av kriget i Ukraina, rapporterar Tidningen Näringslivet. Det handlar om att importen av konstgödsel från Ryssland stryps, men även den ryska naturgas som krävs för framställningen av konstgödsel.

– Det blir en halvering. Utan gödsling minskar skörden med cirka 50 procent, säger Andreas Lidén, lantbrukare från Vara i Västergötland, till Tidningen Näringslivet.

Läs även: Svensk livsmedelsförsörjning riskerar att slås ut – den globala livsmedelskrisen förvärras

Redan nu märker svenska lantbrukare av ökande priser på inköpen inför nästa odlingsår.

– I vanliga fall betalar jag cirka 1,2 miljoner per år men i år ökade den notan till två miljoner. Det klarar vi i år men högre än så här får det inte bli. Vi brottas ju med skyhöga dieselkostnader också, säger Lidén.

Utebliven konstgödsling kan dessutom innebära att det vete man skördar får en lägre proteinhalt, vilket innebär att det inte duger till att baka vanligt bröd.

Även fodersäden för djurhållning påverkas av sämre proteinhalt, där man i så fall måste kompensera med extra protein i form av exempelvis sojabönor.

– Det handlar alltså om både mängd och kvalitet på det vi skördar, säger Lidén till tidningen.

Johannes Åkerblom, växtodlingschef på Lantmännen, säger till Tidningen Näringslivet att årets svenska skörd förmodligen kommer ha tillgång till konstgödsel men att framtiden därefter är osäker.

– Jag räknar även med att de gårdar som behöver komplettera konstgödsel kan klara det, dock till höga priser. Kortsiktigt är vi alltså hemma men däremot vet vi inte vad som sker nästa år, säger han.

Läs även: Varningen: Kriget kommer leda till global matkris

Läs även: Regeringens stödpaket sågas från vänster till höger: ”Täcker inte ens prisuppgången i mars”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag