Lärare fick sparken – vägrade kalla elev för ”hen”

Solvikskolan. Bild: Public Domain/Sigurdas/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 6 maj 2021 2021-05-06
E-post

JÄRNA En lärare på Solvikskolan i Järna har blivit uppsagd på grund av att hon vägrade kalla en elev för ”hen”, rapporterar Världen Idag. Enligt läraren, som vill vara anonym, var det föräldrarna som krävde att läraren använde ”hen” som pronomen om deras barn.

– Det var en förälder som drev på ganska hårt. Jag förklarade för styrelsen att jag kunde kompromissa och säga barnets namn i stället för ett pronomen, men eftersom föräldern inte gick med på det så gick inte heller styrelsen med på det, säger läraren till Världen Idag.

Läs även: Vänsterpartiet stoppar vänsterdebattören Ekis Ekman – har ”fel” åsikt om transpersoner

Skolan ska ha motiverat uppsägningen med att läraren ska ha brutit mot lagen, med hänvisning till Diskrimineringsombudsmannens hemsida där ”En lärare använder ett oönskat pronomen i relation till en elev” anges som ett exempel på diskriminering.

”I ett fall där en lärare vägrar att använda det pronomen som eleven själv föredrar är det inte ett alternativ att i stället enbart använda sig av elevens namn, då detta också skulle utgöra en form av särbehandling jämfört med hur andra elever behandlas av läraren” skriver Peter Friemann, skolchef på Solviksskolan, till Världen Idag.

Läraren menar å sin sida att det är en form av misshandel att kalla ett barn för ”hen”.

– Barn kan leka att de är någon annan än den de är, men det här är ingen lek. Det är allvar för föräldrarna och det är en allvarlig utveckling i samhället. Jag vill inte vara med och bejaka det eller ha något sådant på mitt samvete, säger hon till Världen Idag.

På torsdagen publicerar Sveriges Television den första delen av en dokumentärserie i tre avsnitt som är kritisk till hur utbildningen bedrevs på Solviksskolan, som är en waldorfskola, under 90-talet.

Läs även: Småbarnsmamma greps av polis – kallade transkvinna för man

Läs även: Transkampanjen: Pojkar kan också få mens

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag