Lärare vägrade kalla elev för ”hen” – fängslas

Mountjoy Prison, Dublin. Foto: Alison Cassidy CC BY-SA 3.0
  • Tisdag 6 sep 2022 2022-09-06
E-post 113

IRLAND Läraren Enoch Burke arresterades måndag morgon efter att ha vägrat lyda ett domstolsbeslut om att han inte fick vistas i eller lära ut på skolan Westmeath school där han tidigare har varit verksam. Anledningen till varför han förbjudits att vistas på skolan är för att han vägrade kalla en elev som genomgick ett könsbyte för ”hen”.
– Jag är här idag för att jag sade att jag inte tänkte kalla en pojke för en flicka, säger Burke enligt Daily Mail.

Efter att ha stridit mot besöksförbudet har Burke skickats till fängelset Mountjoy Prison i den irländska huvudstaden Dublin.

– Det är vansinne att jag kommer ledas från den här rättegångssalen till en plats där jag är inspärrad, men jag kommer inte att ge upp min kristna tro, sade Burke efter beslutet.

Läs även: Fick sparken när hon vägrade säga hen: ”Första steget mot en diktatur”

Burke – som är lärare i tyska, historia och politik – säger att han älskar sina studenter och önskar inget annat än att vara tillbaka i klassrummet.

– Jag är en lärare och vill inte hamna i fängelse. Jag vill vara i mitt klassrum idag, det var där jag var den här morgonen när jag arresterades.

Dispyten som ledde till besöksförbudet och sedermera inspärrning gäller en elev på skolan som höll på att genomgå ett könsbyte. Skolpersonal instruerades i maj att kalla eleven för ”they” (engelska motsvarigheten till ”hen”).

Burke vägrade emellertid att följa denna uppmaning vilket resulterade i att han genom ett domstolsbeslut den 30 augusti förbjöds att lära ut på eller besöka skolan till efter den 7 september eller tills dess att ett annat beslut hade fattats, skriver The Irish Times.

Men även denna gång vägrade Burke att lyda order vilket nu fått honom att föras vidare till fängelse tills dess att han respekterar besöksförbudet. Läraren låter dock meddela att han inte tänker ändra sin inställning i frågan.

– Transsexualism går emot min kristna tro, säger Burke.

Det juridiska ombudet Rosemary Mallon, som representerade skolstyrelsen, säger att hon och hennes klient inte hade något annat val än att få domstolen att skicka Burke till fängelse och att deras enda mål var att få honom att hedra besöksförbudet.

Läs även: Lärare vägrade säga ”hen” – elev får 150 000 i ersättning

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag