Larmet: Malmö kan bli nedsläckt i dagar efter elavbrott

  • Söndag 4 dec 2022 2022-12-04
E-post 231

Om södra Sverige skulle drabbas av ett större elavbrott i vintern kan det ta dagar att få igång elen i Malmö igen. Detta på grund av att Öresundsverket, som hade kunnat dra igång elnätet igen efter ett stort avbrott, har monterats ned och sålts till Asien, rapporterar Tidningen Näringslivet.

– Öresundsverket kunde dra i gång Malmös elnät i händelse av nedsläckning och det var också en av orsakerna att vi flaggade för att det behövdes i effektreserven säger Per Tryding, vd för Sydsvenska Handelskammaren och medlem i Skånes effektkommission till TN.

– Nu finns inga kraftslag att starta upp nätet med vilket betyder att man måste lita på kickstart norrifrån. Det kan ta timmar eller dagar att få i gång det i värsta fall. Det enda i elområde 4 som skulle kunna lösa en sådan sak är Karlshamnsverket men det ligger för långt bort, fortsätter han.

Läs även: MSB: Dålig beredskap inför vinterns elkri(s)

Mats Nilsson, docent i nationalekonomi vid Södertörns Högskola och expert på elmarknaden, säger till TN att risken för att man tvingas till elavbrott i södra Sverige är stor under vintern som kommer.

– Jag tror att den är överhängande. Om jag skulle vara tvungen att satsa tusen kronor så skulle jag satsa på att det blir frånkoppling i någon form. Jag avundas inte Svenska kraftnät som systemoperatör i vinter, säger han.

Hur stort ett sådant elavbrott kommer bli är svårt att säga eftersom det aldrig skett förut.

– Förhoppningsvis kan det här ske kontrollerat där man rullar bort produktion och endast väl valda konsumenter tas ur drift. Men hur stort problemet blir beror på hur många megawatt vi behöver spara in och hur mycket el som finns att tillgå från andra länder, säger Mats Nilsson.

Därför menar att Nilsson att det är ”mycket anmärkningsvärt” att Svenska Kraftnät lät det viktiga Öresundsverket säljas bort.

– Även om det så klart är lätt att vara efterklok är det mycket anmärkningsvärt att Svenska kraftnät inte gjorde någon konsekvensanalys när de schabblade bort Öresundsverket. Det vet jag för att jag beställt ut underlaget till beslutet, och det finns inget. Man har gjort det här lite på känsla, säger Mats Nilsson till TN.

Läs även: Risk för kontrollerade strömavbrott i vinter

Läs även: DN:s ledarskribent om elkrisen: ”Okynnesanvändning”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag