Lenin, Hugo Chávez och Che Guevara på väggarna i Vänsterpartiets korridorer i Bryssel

Foto: Facebook/Nyheter Idag
  • Lördag 9 feb 2019 2019-02-09
E-post 600

BRYSSEL 1990 gjorde sig Vänsterpartiet sig av med ordet kommunisterna i partinamnet. Men partiet verkar ha svårt att släppa banden till kommunismen och revolutionära idéer. I korridorer där Vänsterpartiet sitter med andra vänsterpartier i Bryssel hänger affischer på kommunistledare som Lenin, Marx och Che Guevara.

Det är moderaten Arba Kokalari – som kandiderar i EU-valet – som under ett besök i Bryssel filmat från korridorerna där EU-parlamentsledamöter för den socialistiska och kommunistiska vänstern (GUE/NGL-gruppen) sitter. En av ledamöterna som sitter i korridorerna är Vänsterpartiets Malin Björk tillsammans med ledamöter från bland annat det extremistiska tjeckiska kommunistpartiet och ett marxist-lenistiskt parti från Cypern.

Läs även: Magnus Hansson: Vänsterpartiet är inget anständigt parti – deras socialism är ren ondska

Under den korta filmen pekar Arba Kokalari på affischer där Lenin och Marx hyllas, med Oktoberrevolutionen och Che Guevara. Den klassiska kommunistsymbolen Hammaren och skäran susar också förbi.

Även ett mer modernt exempel på socialistisk/kommunistisk despot ges – avlidne venezoloanske ledaren Hugo Chávez finns uppsatt på bild.

”Jag är urless på att Vänsterpartier behandlas som att de vore demokratiska. Är det demokratiskt att hylla diktaturer och stoltsera med hammaren och skäran? Att stötta diktaturen i Venezuela? Avskaffa äganderätt och fri företagsamhet? Försvara när Ryssland angriper grannländer,” skriver Kokalari.

 

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt – som gick med i V när man fortfarande hette VPK – gav Hugo Chávez en del kritik men också mycket beröm när denne avled. ”Gott exempel” tyckte Sjöstedt.

Foto: Facebook

 

Läs även: Åkessons blytunga kritik mot M: ”Släppte fram en kommunist”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag