Liberal trotsade partilinjen – släppte fram Löfven

Bild: Nyheter Idag/Sveriges riksdag.
  • Torsdag 8 jul 2021 2021-07-08
E-post

Riksdagsledamoten Nina Lundström (L) gick emot sitt parti och röstade gult för att släppa fram Stefan Löfven som statsminister i onsdagens votering. Lundströms motiverar sitt beslut med att L tidigare lovat att inte samarbeta eller få stöd av SD, och skriver att hon inte kommer kandiderar till riksdagen i nästa val i en debattartikel i en debattartikel i Dagens Nyheter.

På onsdagen blev Stefan Löfven (S) statsminister igen efter en omröstning där 173 riksdagsledamöter röstade mot honom två mindre än vad som krävdes för att stoppa hans kandidatur. Men på pappret hade den konservativa oppositionen, förstärkta av L, 174 röster mot Stefan Löfven.

Läs även: Löfven blev statsminister igen: ”Anständighetens allians håller”

Det var en av Liberalernas riksdagsledamöter, Nina Lundström, gick emot partilinjen och röstade gult för att släppa fram Löfven, och i en debattartikel i Dagens Nyheter, publicerad precis efter onsdagens omröstning, motiverar Lundström sitt beslut.

”Liberalerna gav inför valet 2018 tydliga löften om att inte samarbeta eller regera med stöd av Sverigedemokraterna. Detta var ett mycket viktigt budskap till väljarna även sett till mina egna värderingar” inleder Lundström artikeln, där hon förklarar att hon inte kommer ställa upp som kandidat för Liberalerna i valet 2022 om partiet står fast vid linjen att samarbeta med Sverigedemokraterna.

”Att rösta gult innebär att tolerera, men även att stå fri i opposition. Jag hedrar det vallöfte vi ställde ut i valet 2018. Därför röstade jag gul” avslutar Lundström artikeln.

Då högern inte heller med Lundströms röst hade nått upp till nödvändiga 175 röster för att stoppa Löfven saknade hennes gula röst konsekvens, men Liberalernas gruppledare Johan Pehrson beklagar ändå Lundströms röst i ett mejl till Aftonbladet.

”En enskild ledamot valde att markera Liberalernas oppositionsroll genom att avstå i omröstningen. Det beklagar jag. Men Liberalernas besked är tydligt: vi kommer inte stödja en socialdemokratisk regering, vi ska gå i opposition och att vi ska verka för ett maktskifte efter nästa val”, skriver Pehrson till Aftonbladet.

Läs även: Liberalerna lämnar Januariavtalet: ”Kommer att eftersträva en borgerlig regering”

Läs även: För Liberalerna gäller det att segra eller dö

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag