Löfven blev statsminister igen: ”Anständighetens allians håller”

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 7 jul 2021 2021-07-07
E-post

Stefan Löfven blev åter statsminister efter att 173 riksdagsledamöter röstat mot honom i riksdagen. De var två färre än vad som krävdes för att stoppa Löfven. – Anständighetens allians håller, sade Miljöpartiets vice gruppledare Karolina Skog i ett tal före omröstningen, samtidigt som Annie Lööf (C) och Nooshi Dadgostar (V) gick till hårda angrepp mot varandra. 

Stefan Löfven blir statsminister igen efter att 173 röstade mot honom i onsdagens omröstning, 2 mindre än de 175 som krävdes för att stoppa Löfven. 116 ledamöter röstade ja och 60 avstod från att rösta. Omröstningen föregicks av flera tal från ledande politiker.

Annelie Karlsson, gruppledare för Socialdemokraterna, gick till angrepp på Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar som hon anklagade för att spela med ”vanligt folks vardag”.

– Det var ett högt spel där insatsen var vanligt folks vardag, sade Annelie Karlsson bland annat, och menade att svenska folket behöver ”kunna planera sin framtid utan politiska orosmoment”.

– De hårt arbetande kvinnorna och männen måste åter kunna planera sin framtid, utan politiska orosmoment. Den statsminister vi röstar om här i dag har redan visat förmåga att kunna hantera de problem vi ställts inför under pandemin, sade Karlsson, som menade att regeringsperioden varit framgångsrik men att mycket arbete ännu återstod för regeringen.

Läs även: Åkesson efter polismordet: ”Nästa år avgörs ett av de viktigaste valen i svensk politisk historia”

Det tog Jimmie Åkesson (SD) fasta på, som menade att Socialdemokraterna snarare bör avbrytas i sitt arbete med att förstöra landet.

– Vi är inte klara, hör vi från S. Det är det som är problemet, det är mycket kvar att göra fel, mycket kvar att förstöra, säger Åkesson, som kallar Löfvens regeringstid för ”sju förlorade år med misslyckande efter misslyckande”.

Åkesson tar upp arbetslösheten, gängkriminaliteten, pensionärernas levnadsvillkor, välfärden som han kallar ”mer ansträngd än någonsin” och säger att S har ”misslyckats med precis allting”.

Åkesson säger också att regeringskrisen varit nyttig då den demonstrerat det nya politiska landskapet för väljarna.

– Sverige har blivit mer normaliserat i ett europeiskt perspektiv. Nya konstellationer växer så sakteliga fram medan de gamla blocken försvinner. En röst på Centerpartiet är en röst på Stefan Löfven är ett viktigt besked för väljarna, säger Åkesson.

Läs även: Amineh Kakabaveh släpper fram Löfven – ger känga till V

Den politiska vilden Amineh Kakabaveh gick till angrepp på ”vinstjakten” inom offentlig sektor men också mot sitt gamla parti Vänsterpartiet, och sade att Socialdemokraterna varit lyhörde mot hennes krav på att släppa fram Löfven som statsminister.

Att Kakabaveh bedrivit separata förhandlingar med Socialdemokraterna kommenterades av Ebba Busch (KD).

– Vilken rödgrön röra. Som det på Orwellska nyspråket heter, konstruktiv numera, säger Busch.

Ulf Kristersson (M) säger att ”januariavtalet bygger på oförenliga löften”.

– Nu är det uppenbart att Vänsterpartiet har ett avgörande inflytande över regeringen och politiken, säger Kristersson som tillägger att han ”förstår att politikerföraktet ökar i Sverige” efter den senaste tidens politiska kaos.

Lööf framhöll att Centerpartiet numera är ”det enda allianspartiet som inte vill göra oss beroende av, eller samarbeta med SD”.

– Vi är fortsatt öppna för samarbete med sex av riksdagens åtta partier, säger Lööf, som säger att C släppet fram Löfven mot löften om att tidigare överenskommelser gällande LAS, skogsbruk och strandskydd fortfarande gäller, men också att S inte förhandlar sin budget med V.

För det får Lööf kritik av Nooshi Dadgostar, som menar att C agerar odemokratiskt.

– Centerpartiet har belagt statsministern med talförbud gentemot sitt eget regeringsunderlag. Att först gemensamt rösta fram en statsminister och sedan belägga honom med kompromiss är inte seriöst.

Som sista talare före omröstningen framhöll Karolina Skog (MP) att de partier som släpper fram Löfven alla har det gemensamt att de är mot Sverigedemokraterna.

– Anständighetens allians håller, säger Skog.

Läs även: Kristersson: ”Invandringen i Sverige har blivit en belastning”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag