Liberalerna vill ha avgift på svenska motorvägar

Station för vägavgift i Storbritannien. Bild: KRoock74
  • Torsdag 31 okt 2019 2019-10-31
E-post 959

Liberalerna vill införa avgift på svenska motorvägar. Det handlar om sträckor där det i övrigt finns god kollektivtrafik, och partiets klimatpolitiska talesperson Helena Gellerman pekar ut sträckan mellan Uppsala och Stockholm som ett exempel.

Liberalerna, som fick igenom en skatt på platspåsar i affärer, vill nu avgiftsbelägga vissa motorvägar, rapporterar Aftonbladet.

Det handlar om sträckor där ”det finns särskilt goda kollektivtrafikalternativ” och partiets klimatpolitiska talesperson Helena Gellerman pekar särskilt ut sträckan mellan Uppsala och Stockholm som ett exempel på en sträcka L vill belägga med avgift.

– Tanken är ju att det bara ska vara där det finns bra kollektivtrafik, det ska finnas ett annat alternativ. Bensinskatten slår blint över hela landet, säger Gellerman till Aftonbladet.

Läs även: Liberalerna fick igenom kritiserad skatt på plastpåsar – vill inte svara på frågor

Gellerman tror att den föreslagna avgiften skulle få fler att använda kollektivtrafik, eller gå över till miljöklassade bilar, som skulle slippa den föreslagna avgiften.

– Ska vi nå klimatmålen till 2030, att minska utsläppen från transporter med 70 procent, så måste vi hjälpas till allihop, säger Gellerman.

Inför L:s landsmöte i Västerås den 15–17 november har partistyrelsen skrivit en klimatrapport som man hoppas att ombuden ska ställa sig bakom, och där ingår bland annat förslaget om att belägga vissa motorvägar med avgift.

Läs även: Liberala studenter vill avskaffa högskoleprovet – män klarar provet för bra

Stöd Nyheter Idag

Hej.

Det är många som likt dig läser Nyheter Idag.

Till skillnad från många av våra konkurrenter tar vi inte emot något presstöd eller deltar i statligt finansierade projekt (Faktiskt.se). Det gör oss mer oberoende. Samtidigt är vi frivilligt medlemmar av det pressetiska systemet.

Att vi inte har något statligt stöd innebär att vi själva bestämmer över vårt innehåll. Att vi själva bestämmer vilka frågor vi ska bevaka och att de vi står till svars för är våra läsare. Därför kan vi också utmana och pressa politiker, vi kan granska de frågor som vi tror att våra läsare anser är angelägna.

För att klara av det här behöver vi ditt stöd. Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag