Liberalerna vill utreda förbud mot kusinäktenskap

Bild: Alvin Mahmudov/Unsplash
  • Fredag 14 maj 2021 2021-05-14
E-post 311

Liberalernas partistyrelse vill utreda ett förbud mot kusinäktenskap, rapporterar Sveriges Radio. Förslaget ingår i en rapport om liberal politik för att få bort utsatta områden fram till 2030, och ska behandlas på partiets landsmöte i höst.

Enligt Liberalernas partisekreterare Juno Blom är kusinäktenskap en viktig del av det hedersförtryck partiet vill motverka.

– Vi vet att när det gäller kusinäktenskap, så är det så att barn många gånger har lovats bort tidigt.  De gifts sedan bort, och vi vet också att utsattheten riskerar att bli så mycket större när det är två familjer som planerar och genomför de här äktenskapen, säger Juno Blom till Sveriges Radio.

Läs även: Mormor dömd för äktenskapstvång mot flicka: ”Måste antingen giftas bort eller dödas”

I Sverige är det förbjudet att gifta sig med familjemedlemmar, men halvsyskon kan få dispens. Kusinäktenskap är tillåtet, och det saknas uppgifter om hur många kusiner som är gifta med varandra i Sverige.

Tvångsäktenskap är förbjudna i Sverige, och de senaste åren har flera lagskärpningar införts mot tvångsäktenskap. Enligt Juno Blom kan ett förbud mot kusinäktenskap bidra till att motverka tvångsgifte.

– Det här är ett sätt att förebygga och förhindra att unga människor ska tvingas in i äktenskapet. Unga ska få välja sin frihet, säger Blom till Sveriges Radio.

Om Liberalerna antar förslaget på landsmötet kommer partiet bli först med att föreslå förbud mot kusinäktenskap.

Sverigedemokraternas Mikael Eskilandersson har emellertid efterfrågat åtgärder mot kusinäktenskap i en skriftlig fråga inlämnad den 30 november 2017 till dåvarande barn- äldre- och jämställdhetsminister Åsa Regnér (S).

”Det stora problemet med kusinäktenskap är att de normalt får anses vara påtvingade, med några få undantag. Bland människor som själva anser att de fritt kan välja partner och som inte upplever att deras släkt påverkar deras val är kusingifte ytterst sällan förekommande”, skriver Eskilandersson bland annat.

Läs även: Hovrätten friar tre personer åtalade för äktenskapstvång

Den 13 december 2017 inlämnas ett svar från justitie- och inrikesminister Morgan Johansson (S), som skriver att det saknas hinder mot kusinäktenskap i Sverige. Johansson skriver även att tvångsäktenskap är förbjudet och att regeringen utreder ytterligare åtgärder mot tvångsäktenskap.

I Göteborgs kommunfullmäktige har lokalpartiet Demokraterna tillsammans med Socialdemokraterna föreslagit att staden ska motverka kusingifte med en upplysningskampanj. Förslaget stöds även av Sverigedemokraterna.

Den styrande partierna Moderaterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna avfärdar förslaget i ett yttrande den 21 april med hänvisning till att kusinäktenskap är lagligt i Sverige, och att frågan inte hör hemma på kommunal nivå.

Läs även: Pappa gripen i Göteborg – misstänks ha gift bort 14-årig dotter i Palestina

Bli PLUS-medlem

Hej.

Med en prenumeration på 69 kronor i månaden eller 349 kronor halvår, blir du en av dem som bidrar till att vi kan fortsätta med vår journalistik, och fortsätta vara ett alternativ till SVT, SR och andra traditionella medier. Klicka på länken, det går snabbt och du gör en stor insats för oberoende journalistik. Tack.

Bli PLUS-medlem för 69 kronor i månaden.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag