Lindberg om S-förslaget: ”Reich(S)tag-moment”

Bild: Nyheter Idag/Public Domain
  • Fredag 29 sep 2023 2023-09-29
E-post

Socialdemokraterna kräver att militär sätts in mot gängkriminaliteten, vilket Ulf Kristersson öppnar för i sitt tal till nationen på torsdag kväll. Men när Richard Jomshof föreslår detsamma i en intervju med Dagens Nyheter på fredag morgon, kallar Aftonbladets politiska chefredaktör Anders Lindberg förslaget för ett ”reichtag-moment”, med hänsyftning på riksdagsbranden i Berlin 1933.

Efter våldsvågen kvällen och natten mellan onsdag och torsdag, då två personer sköts ihjäl och en 25-årig kvinna utan kopplingar till kriminalitet omkom i ett bombdåd, har Socialdemokraterna krävt att militären sätts in mot gängkriminaliteten.

– Bevakning som poliser utför skulle militär kunna utföra. Därutöver finns det tekniskt kunnande hos militären som de skulle kunna bistå med, sade partiledare Magdalena Andersson till Aftonbladet.

Redan 2017 lade 20 riksdagsledamöter från Moderaterna en motion om att Försvarsmakten ska kunna bistå polisen i särskilt utsatta förorter. Partiet M stod emellertid inte bakom den motionen.

I sitt tal till nationen på torsdag kväll öppnade statsminister Ulf Kristersson upp för att Försvarsmakten ska kunna bistå polisen.

– Jag har imorgon kallat till mig rikspolischefen och överbefälhavaren för att se hur Försvarsmakten kan hjälpa Polisen i arbetet mot de kriminella gängen, sade Ulf Kristersson.

Förslaget om att kunna använda Försvarsmakten får även stöd av Sverigedemokraterna.

– Det handlar primärt om beredskapspolis och militärpolis som i vissa situationer ska kunna underställas den vanliga polisen, och hjälpa till med vissa uppgifter. Så avlastas polisen och får lättare att utföra sina egna uppdrag. Vi måste titta på det seriöst, säger justitieutskottets ordförande Richard Jomshof till Dagens Nyheter.

Jomshof säger att han även skulle vilja se att man inför möjligheten att införa tillfälliga utegånsförbud, vilket Frankrike införde under sommarens kravaller.

– Det ska såklart bara användas i undantagsfall. Och det ska vara upp till polisen själv att ta till om situationen kräver det. Polisens verktygslåda bör vara större än vad den är i dag, säger Jomshof till tidningen.

Jomshofs uttalanden får Aftonbladets politiska chefredaktör att varna för ett ”reichtag-moment”, med hänsyftning till den tyska rikdagshusbranden i Berlin i februari 1933 som gav nazisterna en förevändning att avskaffa demokratin.

”Nu ska militären sättas in mot civila och alla våra rättigheter ifrågasätts. ’Reichtag-moment’* som Timothy Snyder kallar det. Äldsta tricket i den auktoritära boken. Vi går inte på det här va?” skriver Lindberg och länkar till Dagens Nyheters intervju med Jomshof.

*”Reichstag” stavas egentligen med ett ”s”.

När en användare påpekar att även Magdalena Andersson förespråkar att militären sätts in, avfärdar Lindberg det hela som ”dålig signalpolitik”.

Läs även: S-krav: Sätt in militär mot gängen

Överbefälhavare Micael Bydén har under förmiddagen varit i kontakt med rikspolischef Anders Thornberg, och säger till Dagens Nyheter att Försvarsmakten är redo att bistå polisen i den utsträckning man kan.

– Om vi kan stödja polisen när den inre säkerheten skakar, ska vi göra det vi kan, säger Micael Bydén till tidningen.

Som exempel på uppgifter där Försvarsmakten kan bistå militären nämnder Bydén underrättelsearbete och bombskydd.

– Rikspolischefen har lämnat in ett underlag till regeringen redan för ett antal år sedan, där det tydligaste exemplet handlar om skydd och bevakning, enkla uppgifter, för att frigöra resurser för polisen. Detta behöver man se över, säger Micael Bydén.

Bydén påpekar emellertid att Försvarsmaktens resurser är begränsade.

– Men man ska också se till att komma ihåg att Försvarsmakten är ingen enormt omfattande organisation, om vi gör det här är det annat som får stå tillbaka. Men det handlar om prioriteringar, säger Bydén till DN.

Det säger även Carl-Johan Edström, chef för Försvarsmaktens operationsavdelning, till Svenska Dagbladet.

– Som omvärldsutvecklingen ser ut just nu har vi inte resurser över. Om vi till exempel skulle flytta resurser från våra egna skyddsobjekt till civila, då måste vi också prioritera mellan våra uppgifter, säger han till tidningen.

Läs även: Vänstern rasar efter Kristerssons tal till nationen

Läs även: Mord på rappare filmades tre döda under blodiga skräck-natten

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag