Litauen betalar migranter för att återvända till sitt hemland

Gabrielius Landsbergis och genrebild. Bild: EPP Summit/CC BY 2.0/Gémes Sándor/SzomSzed/CC BY-SA 3.0
  • Torsdag 6 jan 2022 2022-01-06
E-post

LITAUEN Den 2 januari lämnade 98 irakiska migranter Litauen på ett chartrat flyg tillbaka till sitt hemland. Migranterna återvände frivilligt efter att ha fått en utbetalning på drygt 10 000 kronor, meddelar det litauiska inrikesministeriet i ett pressmeddelande.

Det chartrade flygplanet var det första från landet som flugit tillbaka migranter som korsat den litauiska gränsen illegalt och som inte beviljats asyl vid sin ankomst.

Landets utrikesminister Gabrielius Landsbergis säger att återvändandet har kunnat genomföras i samarbete med den irakiska regimen.

– Sedan början av migrationskrisen har vi haft ett väldigt nära samarbete med våra partners i EU. Vi har också haft regelbunden kontakt med den irakiska regeringen och uppskattar dess konstruktiva samarbete med att utfärda dokument till irakiska medborgare som önskar att återvända, säger Landsbergis.

Han fortsätter:

– Dessa människor har fallit för bedrägeriet från den odemokratiska regimen i Belarus. Vi är medvetna om att flödet av irreguljär migration kan återupptas vilken tid som helst, så tillsammans med våra partners i EU gör vi varje insats för att stänga vägen för irreguljär migration till Europa.

Läs även: Litauen inför tuffare migrationslagar: ”Vi måste slå tillbaka attacken”

För att uppmuntra till frivillig återvandring har Litauen beslutat att tredubbla den statliga utbetalningen till drygt 10 000 kronor (1 000 euro) till migranter som lämnar landet. Beslutet ska ha haft önskad effekt, uppger den litauiska regeringen.

– Vi har lyckats stoppa den irreguljära migrationen och utlänningar som har anlänt till Litauen och EU illegalt måste skickas tillbaka till sina ursprungsländer. Vi måste göra allt vi kan för att uppmuntra migranter att återvända frivilligt. Beslutet att tredubbla den statliga utbetalningen till återvändande migranter har lönat sig och vi ser resultatet redan, säger inrikesministern Agnė Bilotaitė.

Enligt det litauiska inrikesministeriet har 537 migranter redan återvänt till sina hemländer. 482 gjorde så frivilligt. Ytterligare 3 166 migranter ska för närvarande befinna sig i landets utlänningscenter. Att hålla kvar en migrant kostar landet drygt 110 000 kronor (11 000 euro) om året, står det i pressmeddelandet.

Diktatorn skickade migranter till gränsen

Det var i somras som Litauen först anklagade Belarus och dess diktator Aleksandr Lukasjenko för att flyga migranter från Mellanöstern och Afrika till den litauiska gränsen. I juli beräknades det att över 1 500 personer tagit sig över gränsen illegalt under sommaren.

Läs mer: Litauen anklagar diktatorn för migrantkris – flyger illegala migranter till gränsen

Liknande scener utspelade sig även mot Belarus gräns till Polen under hösten. Händelserna där fick mycket uppmärksamhet i media där den polska armén fick hålla tillbaka anstormningen av migranter.

Även den gången anklagades Lukasjenko för att ligga bakom krisen, med understöd från den ryske presidenten Vladimir Putin.

– Denna attack som Lukasjenko nu genomför har planlagts i Moskva och hjärnan bakom den är president Putin, sade Polens premiärminister Mateusz Morawiecki under ett krismöte i det polska parlamentet i höstas, rapporterar The Guardian.

Lukasjenko har tidigare hotat med att översvämma Europa med droger och migranter. Detta som svar på de sanktioner som EU infört mot Belarus.

Läs även: Experten: ”Han har framför allt inrikespolitiken för ögonen”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag