LO-basen sågar Coop: ”Glömt sin roll”

Susanna Gideonsson. Foto: Fredrik Sandin Carlson / Pressbild LO
  • Söndag 26 mar 2023 2023-03-26
E-post

De skenande matpriserna fortsätter att plåga svenska hushåll och under vintern har mycket kritik riktats mot livsmedelsjättarna Ica, Axfood och Coop för de ständiga prishöjningarna. LO-ordföranden Susanna Gideonsson riktar en extra känga till medlemsägda Coop som enligt henne verkar ha glömt sin roll, då de tidigare varit företaget som gått i bräschen för prissänkningar.
– Det verkar de ha glömt bort, säger hon till SvD/TT.

Trots det tror LO-basen inte att Coops affärsmodell är utdaterad.

– Jag tror absolut inte det, snarare tvärtom, deras affärsmodell att vara medlemsägd, att finnas till för vanligt folk borde kunna flyga bättre än någonsin. Men det är inte det de gör affärer på i dag, det verkar vara annat som är viktigare, säger hon.

Enligt Matpriskollen var Coop den av matjättarna som efter nyår stod för de mest dramatiska prishöjningarna och låg i framkant jämfört med sina konkurrenter.

Gideonsson konstaterar att Lidl, som inte bjöds in till finansminister Elisabeth Svantessons möte med matjättarna tidigare i veckan, är det bolag som nu börjat sänka priserna.

I samband med kritiken har matjättarna å sin sida hävdat att läget är tufft för dem också och att de varit illa tvungna att höja sina priser i takt med att livsmedelsproducenterna gjort detsamma.

Läs även: Ica-chefen om chockpriserna: Kunderna bestämmer matpriserna

Läs även: Matkedja låste priserna – då sjönk inflationen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag