LO-toppen: Vinster i välfärden en fråga om alla människors lika värde

Susanna Gideonsson. Bild: Faksimil SVT Play
  • Torsdag 27 jan 2022 2022-01-27
E-post 1208

SVERIGE Att Sverigedemokraterna har ”fel” åsikt i frågan om vinster i välfärden visar på att de inte tror på alla människors lika värde. Det menar LO-toppen Susanna Gideonsson.

I veckan avsatte IF Metalls styrelse en sverigedemokrat som valts till ordförande för en av fackförbundets avdelningar i Luleå. Facket menar att sverigedemokrater har fel värdegrund och att de därför inte får representera förbundet.

Läs mer: SD-politiker petad från fackuppdrag

IF Metall ingår i LO vars ordförande Susanna Gideonsson medverkade i SVT:s Aktuellt på onsdagen. Hon tycker att fackets styrelse gjorde rätt som avsatte SD-politikern.

Hon får frågan om hon kan nämna ett konkret förslag från SD som visar på att partiet ”inte står upp för alla människors lika värde”.

– Till exempel vinster i välfärden. Det var tydliga, fackliga beslut på alla förbundskongresser, på LO:s kongress att vi säger att våra skattemedel ska gå till den verksamhet de är avsedda till, inte…

SVT: Så vinster i välfärden är ett exempel på att SD inte står upp för alla människors lika värde?

– Det är ett exempel. Sedan om vi går in på SD:s retorik, vilket jag inte har för avsikt att göra, men där man säger att man skiljer människa för människa beroende på var man är född. Det ställer vi inte upp på. Vår affärsidé är kollektivavtal som hanterar alla människor exakt lika.

Enligt en SCB-mätning bland LO-medlemmar stödjer 38,8 procent Socialdemokraterna. Majoriteten stödjer alltså andra partier, däribland SD (27,1 procent). Ändå satsar LO 30 miljoner kronor på valkampanjer för att just S ska vinna nästa val.

– Jag kan förstå att man tycker att det sticker i ögonen och att man tycker att det är en stor summa, säger Gideonsson som ändå konstaterar att LO:s beslut att ”samverka med socialdemokratin” ligger fast.

Efter intervjun med Gideonsson fick SD-ledaren Jimmie Åkesson ge svar på tal.

– Hon ska nämna ett exempel på varför vi inte står för alla människors lika värde och börjar prata om att vi inte vill lägga ner friskolor som omfattar hundratusentals elever runtom i hela landet – det är ju absurt, säger han.

– Man ser inte till sina medlemmars intressen utan man ser till socialdemokratins intressen i första hand, och det är inte vad ett fackförbund ska ägna sig åt.

Läs även: Klagar på klassamhället – fick paradvåning som fackpamp

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag