Löfven döms ut efter nya katastrofsiffrorna: ”En förlorare”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 10 jan 2020 2020-01-10
E-post 3515

SVERIGE I Aftonbladet/Demoskops senaste mätning är Sverigedemokraterna återigen i topp. Samtidigt fortsätter Socialdemokraterna att rasa, och Aftonbladets Lena Mellin ifrågasätter om Stefan Löfven (S) kan leda sitt parti i nästa val.

I den nya mätningen är förändringarna små. SD får 24,5 procent av folkets stöd och på andra plats kommer S med 23,4 procent.

Båda partierna minskar med 0,9 procentenheter sedan förra mätningen i november. Liberalerna ligger under riksdagsspärren med 3,1 procent.

Mätningen

Undersökningen gjordes 30 december till 7 januari. Förändringen mot förra mätningen i parentes.

SD: 24,5 (-0,9)
S: 23,4 (-0,9)
M: 18,2 (0,7)
C: 9,5 (-0,1)
V: 9 (1,1)
KD: 5,9 (oförändrat)
MP: 4,8 (0,4)
L: 3,1 (-0,8)
Övriga: 1,6 (0,5)

Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin konstaterar att stödet för S ligger på historiskt låga nivåer. Jämfört med det i sig låga valresultatet har man minskat med 5 procentenheter – motsvarande omkring 300 000 väljare.

”Det är svårt att se att Socialdemokraterna kan möta väljarna igen med Stefan Löfven i spetsen”, skriver Mellin.

Läs även: Löfvens nya huvudvärk: LO-väljarna missnöjda med JÖK-politiken

Hon menar att väljarnas missnöje ligger i uppfattningen att Löfvens parti genomför borgerlig politik som en del av Januariöverenskommelsen – något som partiledaren har haft svårt att förklara.

”Den pedagogiska förmågan besitter inte Stefan Löfven och därmed är det många som i dag klassar honom som en svikare. Alternativt en förlorare. Eller bara ointressant”, skriver Mellin.

Jök-partierna S, MP, C och L får tillsammans 40,8 procent av folkets stöd – eller 37,7 om man räknar bort L som ju hamnar under spärren. I jämförelse samlar högeroppositionen M, KD och SD ihop hela 48,6 procent.

Läs även: S-politiker anhållen – smugglade migranter till Sverige

Byt elbolag!

Nu har Chang Frick startat upp Svensk Kärnkraft AB, ett systerbolag till Nyheter Idag. Bli elkund, då stöder du både svensk kärnkraft och Nyheter Idag.

Byt elbolag idag!

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag