Löfvens nya huvudvärk: LO-väljarna missnöjda med JÖK-politiken

Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 9 jan 2020 2020-01-09
E-post

STOCKHOLM Stefan Löfven vann makten. Men priset är ett ras i stödet hos kärnväljarna. Bara åtta procent av LO-väljarna tycker att regeringens politik utifrån Januariöverenskommelsen med C och L är bra, enligt en mätning från SVT/Novus.

Socialdemokraterna och Stefan Löfven har haft ett dystert halvår.

Läs mer: Syriske S-politikern avslöjad som människosmugglare: ”Jag har fått ut väldigt många människor”

Partiet har rasat i opinionsmätningarna sedan valet och är hos vissa mätinstitut – Nyheter Idags Sentio bland andra – omsprungna av Sverigedemokraterna. Förtroendet hos väljarna för Stefan Löfven har också dykt – i flera mätningar (Novus, Demoskop) ligger han på rekordlåga siffror. Löfven pekas även ut som en svag ledare för S i en mätning från Aftonbladet/Demoskop.

Läs mer: De egna väljarnas dom: Löfven en svag ledare för S

Nu kommer nästa tuffa besked. I en ny mätning från SVT/Novus ger väljarna ett lågt betyg till den politik som regeringen för utifrån Januariöverenskommelsen, eller Januariavtalet.

Januariavtalet – som slöts mellan Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Centerpartiet och Liberalerna för att stänga ute SD från makten – innebar att Stefan Löfven lyckades med sitt mål om att splittra Alliansen.

Men priset var högt. Löfven tvingades överge flera klassiska socialdemokratiska ståndpunkter i överenskommelsen som nu innehåller skrivningar om mer av marknadshyror och en uppluckring av LAS.

Läs även: Assar Lindbeck: Invandringen forfarande exceptionellt hög – nu krävs smärtsamma reformer

59 procent av väljarna tycker att politiken som förs utifrån Januariavtalet är dålig. Bara var tionde väljare – elva procent – tycker att politiken är bra.

Inte ens bland S-MP-väljarna är det en majoritet som tycker att Januariavtalet är bra. 42 procent av S-MP-väljarna tycker att Januariavtalspolitiken är dålig. 23 procent tycker att den är bra.

Under hösten har mätningar visat att S tappat stöd hos LO-väljarna. Och stödet för Januariavtalet är mycket lågt i den gruppen. Bara åtta procent av LO-väljarna tycker att Januariavtalspolitiken är bra medan 57 procent tycker att den är dålig.

Trots väljarnas missnöje tror en majoritet – 45 procent – av de tillfrågade att regeringen kommer att sitta kvar. 32 procent tror inte det.

Läs även: Westerholm: ”Stefan Löfven måste börja rensa ut antisemiterna ur Socialdemokraterna”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag