S-politiker anhållen – smugglade migranter till Sverige

Foto: Italienska kustbevakningen/Massimo Sestini
  • Onsdag 8 jan 2020 2020-01-08
E-post 8559

LJUNGBY Syriern Rashad Alasaad, S-politiker i Ljungby, avslöjades av Expressen som människosmugglare. På onsdagsmorgonen slog polisen till mot hans bostad i Ljungby. Nu sitter han anhållen misstänkt för människosmuggling. – Jag gör det här för pengar, jag vill ha pengar, har Alasaad tidigare sagt om sitt smugglande till Expressen.

Det var i oktober som Expressen avslöjade skandalen. Rashad Alasaad från Ljungby – som valdes in i för Socialdemokraterna i Ljungby kommun i valet 2018 – är en flyktingsmugglare.

Expressens reporterteam, med bland andra Kassem Hamadé, träffade Alasaad i Chania på grekiska ön Kreta. Inför dold kamera erbjöd sig Alasaad att smuggla personer till Sverige och skröt om hur han tidigare varit framgångsrik i smugglandet.

Alasaads prislista:

• 20 000 kronor för ett barn
• 30 000 kronor för en vuxen

Kort efter avslöjandet lämnade Alasaad sina politiska uppdrag. Han var tidigare ersättare i kommunfullmäktige samt i kultur- och fritidsnämnden för Socialdemokraterna.

Läs mer: Syriske S-politikern avslöjad som människosmugglare: ”Jag har fått ut väldigt många människor”

Upptäckten av Alasaads smuggelverksamhet ledde till att gränspolisen inledde en förundersökning mot Alasaad. På onsdagsmorgonen, vid 9-tiden enligt Expressen, gick ett tiotal civilklädda poliser in i Alasaads hus i Ljungby och grep honom.

Han är nu anhållen misstänkt för människosmuggling.

Rashad Alasaad valdes in i Ljungby kommun vid valet hösten 2018. På våren 2018 kommenterade Magnus Carlsson, ordförande för den lokala föreningen för Socialdemokraterna, att Alasaad och andra nya namn kommit in på partiets kommunvalsedel. Enligt Smålänningen hade Alasaad tidigare jobbat åt Arbetsförmedlingen men jobbade nu åt ett privat ”coachföretag”.

– Vi vill ha en bra blandning och få in yngre personer samt människor från andra kulturer. Nu känns det som att vi är ett bra gäng som för politiken framåt och vågar sticka ut hakan i bland annat debatter och insändare, sade Magnus Carlsson till Smålänningen.

 

Rashad Alasaad har tidigare uppgett till Expressen att han jobbat för flera statliga myndigheter. Försäkringskassan, på Skatteverket och med statliga pensioner.

Läs även SVT-programledaren Önnevalls insmugglade syrier dömd för knivbrott

Bli prenumerant

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Är du intresserad av ett större stöd eller skulle vilja annonsera, mejlaPelle Zackrisson

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag