Löfven fortsätter skylla ungdomsrånen på skattesänkningar

Statsminister Stefan Löfven Foto: Nyheter Idag.
  • Lördag 15 feb 2020 2020-02-15
E-post 4965

SVERIGE I en Expressenintervju påstod Stefan Löfven (S) att vågen av ungdomsrån kan förklaras med Alliansens skattesänkningar. En linje han nu upprepar i en intervju för Svenska Dagbladet.

Statsminister Stefan Löfven har fått hård kritik i sociala medier sedan han drog en koppling mellan brutala ungdomsrån – där offren inte sällan förnedras – och borgerliga skattesänkningar.

I intervjun för Svenska Dagbladet ombeds han utveckla sitt resonemang.

– Man behöver kanske inte någon större vetenskap, sänker man skatterna så mycket så händer det något på välfärdssidan. Det händer flera saker – det utbildades för få poliser under de åtta åren. Vi har fördubblat antalet utbildade poliser, bara i fjol anställde vi 1 100 poliser, säger Löfven.

Efter snart sex år med Socialdemokraterna vid makten är det alltså, om man får tro Löfven, regeringen Reinfeldts fel att situationen ser ut som den gör.

– Det är de stora penseldragen: drar man ner på skatterna och på den sociala tryggheten och samhällsservicen så händer det något i samhället. Man kan inte tro att samhället är sig likt.

Statsministern tillfrågas om den stora asylinvandringen kan ha något med saken att göra.

– Jag säger samma sak som förut, brottslighet har inte med hudfärg eller religion att göra, utan med exempelvis sociala klyftor. Men vi har för många områden där integrationen inte har fungerat tillräckligt bra, med för hög arbetslöshet och där skolorna har stora utmaningar.

Läs även: Damberg (S) om rånarna som kissar sina offer i munnen: ”De känner hopplöshet”

Läs även: Balis (M) fem förslag mot förnedringsrånen

Bli prenumerant

Hej.

Det är många som läser Nyheter Idag, men bara några tusen som prenumererar.

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag