Löfven om att finansiera utbildning för personer som kan komma att utvisas: ”Utbildning tror vi är viktigt, var man än sedan hamnar i världen.”

Stefan Löfven (S). Foto: Nyheter Idag
  • Måndag 4 Dec 2017 2017-12-04
E-post 3214

STOCKHOLM De immigranter som omfattas av regeringens senaste migrationsuppgörelse kan komma att utvisas ändå, det säger Statsminister Stefan Löfven. Det innebär att Sveriges skattebetalare bekostar utbildning för personer som kan komma att utvisas.
– Utbildning tror vi är viktigt, var man än sedan hamnar i världen, säger Stefan Löfven. 

Det är inte säkert att de flyktingar och immigranter som omfattas av regeringens migrationspolitiska överenskommelse får stanna. Det uppger Stefan Löfven för Aftonbladet. 

För en vecka sedan offentliggjorde Sveriges regering sina intentioner om att förlänga uppehållstillstånden för en grupp immigranter, där flertalet är unga afghanska män. Miljöpartiet hotade att skapa regeringskris om de inte fick igenom sitt krav. Miljöpartiets krävde att de personer som kom till Sverige innan 24 november 2015 och som då var eller påstod sig vara under 18 år, men som under de förlängda handläggningstiderna hunnit fylla 18 år, skulle få stanna i Sverige.

LÄS ÄVEN: Regeringens förslag: Afghaner som kom innan 24 november 2015 kan få stanna

Till Aftonbladet kommenterar statsminister Stefan Löfven överenskommelsen.

Löfven tycker inte att regeringens överenskommelse är ett avstamp från hans tidigare retorik om att ett ”nej ska vara ett nej” och att ska det ska råda ordning och reda i migrationspolitiken.

– Det är inte säkert att man blir kvar ändå i Sverige, men har man fått studera så har man stärkt sina möjligheter i livet, oavsett var man hamnar, säger Stefan Löven till Aftonbladet.

Sveriges skattebetalare bekostar utbildning för immigranter som sedan kan komma att bli utvisade.

– Utbildning tror vi är viktigt, var man än sedan hamnar i världen, säger Löfven. 

Regeringen har ännu inte upplyst allmänheten om vad deras senaste migrationsuppgörelse beräknas kosta.

– Regeringen avser att återkomma med bedömningen av kostnaden.  Nu går vi in i samtal med övriga partier, efter det kommer vi med beräkningar, sa migrationsministern Helené Fritzon på regeringens presskonferens för en vecka sedan. 

LÄS ÄVEN: Regeringen vill att fler afghaner ska få stanna – Vill inte uppge hur många eller vad det kostar: ”Vanskligt att använda en siffra”

LÄS ÄVEN: Riksrevisionen riktar skarp kritik mot migrationspolitiska regeringsförslag

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag