Löfven om brottsligheten: ”Det handlar om sociala förutsättningar”

Foto: Nyheter Idag
  • Fredag 5 nov 2021 2021-11-05
E-post 561

SVERIGE Kopplingen mellan stor invandring, dålig integration och brottslighet har varit en känslig fråga. Enligt S-toppen Mikael Damberg har det funnits en ängslighet kring att prata om problemen. Stefan Löfven ger honom åtminstone delvis rätt.
– Det kan ha funnits en viss oro för det. Men den är heller inte helt obefogad, säger han.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) har sagt att det har varit svårt att prata om samhällsproblem kopplade till invandringen.

– Det fanns en ängslighet tidigare att beskriva en del problem, man ville inte ses som rasistisk och så vidare, sade han till Aftonbladet. Ett uttalande som fick en del uppmärksamhet.

Nu säger statsminister Stefan Löfven till samma tidning att han delar den uppfattningen.

– Det kan ha funnits en viss oro för det. Men den är heller inte helt obefogad. Du har å andra sidan de som vill utnyttja det här för att sätta stämpel på de som kommer från andra länder eller har en annan hudfärg. Jag tror ändå att det i längden är bättre att vara helt öppen och ärlig. Utgår man från människors lika värde, då är det lika behandling för alla. Brott är ett brott, oavsett om du är född i Sverige eller inte.

Aftonbladet: Känner du att du själv kunde ha varit annorlunda i din retorik?

– Jag tycker att vi har tagit den diskussionen och varit tydliga där. Det är egentligen inte nytt i partiet. Olof Palme sa för länge sedan på frågan hur många vi kan ta emot ”ja så många vi kan integrera”, säger Löfven.

– Det jag vill vara väldigt tydlig med är att vi måste vara noga med att inte koppla att om man har en viss religion eller viss hudfärg, då är man mer benägen till brottlighet. Det är inte det det handlar om. Det handlar om sociala förutsättningar, fattigdom skapar mer grogrund för det, sedan har vi också förmögna människor som begår brott.

Läs även: SD största parti i Sentio – S på tredje plats

Läs även: S-väljare går till SD: ”Borde vara full panik i arbetarrörelsen nu”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag