Löfven pressades om SSU och antisemitismen

Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 8 maj 2019 2019-05-08
E-post 529

STOCKHOLM I onsdagens partiledardebatt i riksdagen ställdes statsminister Stefan Löfven (S) till svars för sitt ungdomsförbunds skanderande av ”krossa sionismen” på första maj.
– Det märkte inte Stefan Löfven, för han var upptagen i Umeå med att varna för högern, sade Ulf Kristersson (M).

Stefan Löfven tillbringade sitt inledande anförande i partiledardebatten med att varna för en ökande högerextremism i Europa. Senare ställdes han till svars för extremismen i sina egna led med anledning av att SSU Skåne skanderade av ”krossa sionismen” under sitt första maj-tåg – något Nyheter Idag var först att rapportera.

Läs mer: ”Krossa sionismen” skanderar SSU:arna med Ilmar Reepalu i spetsen

– Det märkte inte Stefan Löfven, för han var upptagen i Umeå med att varna för högern, sade Moderatledaren Ulf Kristersson.

Även KD-ledaren Ebba Busch Thor tog upp det inträffade i Malmö och ville veta vad Stefan Löfven skulle göra åt det. Löfven svarade att det finns noll tolerans för antisemitism inom socialdemokratin men att det är SSU som hanterar sina egna medlemmar.

När det sedan var SD-ledaren Jimmie Åkessons tur att tala fick statsministern återigen kritik för sin hantering av den interna extremismen.

– Extremism inom socialdemokratin är ju ingenting nytt. Man kröp för nazisterna, man har i decennier krupit för kommunisterna – man gör det fortfarande – man kryper för islamisterna. Man har i historien samarbetat med allsköns massmördare runtom i världen, sade Åkesson.

– Och så har vi den här SSU-historien från i onsdags där Socialdemokraternas ungdomsförbund skanderar judefientliga ramsor. Min fråga till Stefan Löfven är, vilka åtgärder har Stefan Löfven vidtagit för att motverka detta?

Istället för att svara på frågan gick statsministern till motangrepp.

– Man får ju liksom hålla i sig här. När partiledaren för Sverigedemokraterna, direkt sprunget ur vit makt-rörelsen, med en historia som inget annat parti i detta parlament, som själv har företrädare som ifrågasätter huruvida judar kan vara svenska medborgare, huruvida samer kan vara det. Du är fullständigt diskvalificerad från att ta en sådan här typ av diskussion.

Löfven syftade sannolikt på sverigedemokraten Björn Söders uppmärksammade uttalande om att judar och samer inte är svenskar utan tillhör sina egna folkgrupper. Söder påstod dock inte att människor från dessa grupper inte kan ha svenskt medborgarskap.

Läs även: Löfven tar avstånd men vill inte agera mot SSU: ”En fristående organisation”

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag