Lööf lovar släppa fram Andersson – Dadgostar kräver uppgörelse

Bild: Frankie Fouganthin/CC BY-SA 4.0
  • Fredag 12 nov 2021 2021-11-12
E-post

Nooshi Dadgostar (V) kräver en offentlig uppgörelse om bland annat höjda pensioner och las för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister. Annie Lööf (C) däremot säger att man kommer släppa fram Andersson, men att man därefter kommer fälla en budget som förhandlas fram med V.

– Januariavtalet har fallit, vi använder vår gula knapp och därefter går vi i opposition, säger Lööf till SvD.

Nooshi Dadgostar (V) kräver en offentlig uppgörelse med regeringen om bland annat höjda pensioner för att släppa fram Magdalena Andersson (S) som statsminister. Men Dadgostar vill inte kalla höjda pensioner för ett ”krav”.

– Det är ett ingångsvärde som vi har. Jag har respekt för att en förhandling är en förhandling. Det är något vi har mellan partierna, säger Nooshi Dadgostar till Svenska Dagbladet.

Läs även: Dadgostar: Inte självklart att släppa fram en (s)tatsminister

Dadgostar vill även ha en uppgörelse om lagen om anställningsskydd, las, där regeringen förhandlat fram en överenskommelse med Centerpartiet och Liberalerna som en del av januariavtalet.

– Frågan om trygga jobb är också ett ingångsvärde. Det kan mycket väl också komma upp i förhand­lingarna, säger Dadgostar till SvD.

LO har tidigare motsatt sig överenskommelsen om las, men sade på tisdagen ja, trots att förslaget om anställningstrygghet som man tidigare sade nej till inte har ändrats.

LO:s ordförande Susanna Gideonsson säger till SVT:s ”30 minuter” att det är en slump att svängningen i frågan sker inför Magdalena Anderssons försök att bli statsminister.

– Det har absolut inte med det att göra, säger Gideonsson till SVT.

Annie Lööf (C) säger till SvD att Centerpartiet kommer släppa fram Andersson som statsminister, men att man sedan kommer att rösta ned en S-budget som förhandlats fram med V.

– Januariavtalet har fallit, vi använder vår gula knapp och därefter går vi i opposition. Vad Socialdemokraterna och Vänsterpartiet gör får stå för dem. Men jag har svårt att se att den politiken skulle gå genom riksdagen. Den kommer inte få Centerpartiets stöd, säger Lööf.

Även Magdalena Andersson (S) konstaterar att en budget som förhandlas fram med Vänsterpartiet kommer röstas ned av riksdagen.

– Om jag skulle förhandla om budgeten med Vänsterpartiet så kommer Centerpartiet inte att kunna rösta för den. Det framstår ju som en ganska meningslös operation om man vill ha igenom förslagen i verkligheten, säger Andersson till SvD.

Läs även: Dadgostar (V) sågar S: ”Har inte förmågan, ledarskapet eller styrkan”

Dadgostar har tidigare fått kritik från S-håll för att hon överväger att stoppa Andersson från att bli Sveriges första kvinnliga statsminister.

”Nooshi Dadgostar spelar ett högt spel. Det riskerar resultera i en högerpolitik långt från Vänsterpartiet. Dessutom är hon i färd med att schabbla bort den historiska möjligheten att få en kvinnlig statsminister i Sverige” skrev S-veteranerna Lena Hjelm-Wallén och Ingela Thalén på Aftonbladet Debatt på måndagen.

Enligt en V-källa till Aftonbladet finns det inget stöd internt inom V för att släppa fram Andersson som statsminister på grund av hennes kön.

– Vi är ett feministiskt parti och det vore såklart roligt om Sverige får en kvinna som statsminister, men vi tycker att det är viktigare att kvinnor i arbetarklassen, på botten av samhället, får bättre villkor. Deras väl och ve är viktigare än en kvinna på toppen, säger V-källan till Aftonbladet.

– Det är en fixering som folk har på glastaket och att kvinnor ska sitta i styrelser. Man glömmer bort att vi är ett vänsterparti som bevakar arbetarkvinnors intressen.

Läs även: Dadgostar hårt ansatt av journalister på pressträff: ”Var någonstans har ni visat en kompromissvilja?”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag