Lööf: M och KD svek Alliansen – inte jag

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Tisdag 22 jan 2019 2019-01-22
E-post 3140

SVERIGE I en intervju för Dagens Nyheter berättar nu Centerledaren om konflikten med Moderaterna och Kristdemokraterna som ledde till att hon till slut släppte fram en rödgrön regering. I centrum för osämjan stod ett parti som Lööf till varje pris skulle hålla borta från inflytande – Sverigedemokraterna.

Det var redan för två år sedan som Annie Lööf började förstå att regeringsbildningen efter valet skulle bli knepig.

– Då öppnade Moderaterna upp för att inleda samtal med Sverigedemokraterna och på det sättet räkna in det i sitt underlag. Sedan följde i stort sett både i media och i slutna rum ett och halvt år av diskussioner kring hur vi ser på Sverigedemokraterna, säger Centerledaren till Dagens Nyheter.

I slutändan var det hennes parti tillsammans med Liberalerna som släppte fram Stefan Löfven (S) som statsminister för en S-MP-regering. Men enligt Lööf var det M och KD som svek Alliansen.

– Vi kände oss oerhört besvikna några veckor efter valdagen då M och KD bröt sina vallöften och gick fram på egen hand, för att i en skarp statsministeromröstning vilja tillträda med aktivt stöd av SD. Vi höll igen med vår kritik då men vi upplevde det som att de lämnade oss för att bilda regering på egen hand. Vi sa nej i det läget, jag ville hålla ihop Alliansen.

Läs mer: Lööf röstar mot Kristersson – för att inte ge SD inflytande

Annie Lööf anser att Alliansen fortfarande existerar, men att det är M:s och KD:s inställning till SD som avgör hur det blir i fortsättningen.

– Fortsätter man att göra närmanden mot SD, lokalt, regionalt och på nationell nivå, då kommer det bli svårare att hitta en gemensam väg framåt. Men jag utgår från att såväl M som KD vill ha en stark borgerlig samverkan med både liberala och konservativa partier. Därför tror jag att man kommer att inse det och vill ha ett bra samarbetsklimat. Min dörr står öppen.

Läs även: Här är L-politikerna som sågar regeringen de släppte fram

Prova PLUS för 69 kronor i månaden. Köp nu!

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag