Lööf slog ett slag för jämställdhet – delade inlägg från trollkonto

Annie Lööf (C). Foto: Nyheter Idag
  • Lördag 4 jun 2022 2022-06-04
E-post 652

Under fredagen råkade centerledaren Annie Lööf trampa i klaveret. I en tweet skrev hon att Sverige har en bit kvar till ett jämställt samhälle och retweetade ett inlägg från en påstådd moderat som anklagade kvinnliga politiker i maktposition för att ha ”särat på benen” för att ta sig dit. Det fanns emellertid ett problem med utspelet. Inlägget som Lööf retweetade kom från ett trollkonto.

”Moderat kommenterar på Twitter”, konstaterade centerledaren torrt i tweeten som fått över 140 stycken retweets och över 1 000 gilla-markeringar.

Vad centerledaren inte verkar ha insett är att den påstådda moderaten i själva verket är ett trollkonto.

Läs även: Marita Ulvskog delade fejkad Trump-satir

”Johannes Blåman”, som användaren kallar sig, registrerades i mars 2022 och hans namn förekommer inte i svensk folkbokföring. Något som bland annat uppmärksammas av Ashkan Fardost, medpoddare i Sista måltiden.

Det hindrade dock inte andra från att sprida vidare Annie Lööfs utspel. Centerledarens tweet har bland annat retweetats av miljöminister Annika Strandhäll (S) och riksdagsledamoten Karin Rågsjö (V) berömmer Lööf för sin markering mot fejkkontot Blåman.

På Twitter reagerar flera på centerledarens fadäs. Här är ett axplock:

Tweeten har i skrivande stund inte tagits bort av Annie Lööf.

Läs även: Elon Musk: 20 procent av alla Twitterkonton kan vara fejk

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag