LUF om SD-kampanjen mot tiggeri: ”Liberaler står på de svaga människornas sida”

Henrik Edin från Liberala Ungdomsförbundet valde att markera emot SD-kampanjen. Bilden är ett montage. Foto: Roger Sahlström / Pressbild luf.se
  • Tisdag 4 aug 2015 2015-08-04
E-post 100

STOCKHOLM Efter att Sverigedemokraternas kampanj mot organiserat tiggeri på Östermalm i Stockholm fått stor uppmärksamhet i medier bestämde sig Liberala Ungdomsförbundet för att göra en motaktion. – Vi liberaler engagerar oss politiskt just för att stå på de svaga människornas sida, förklarar Henrik Edin från LUF för Nyheter Idag.

Det har kokat i sociala medier efter att Sverigedemokraterna satsat på en stor kampanj mot tiggeri på tunnelbanestationen Östermalm i Stockholm. Tidigare kunde Nyheter Idag rapportera om reaktioner på bland annat Twitter där en speciell hashtag, #SLSpriderRasism, skapats med anledning av partiets kampanj mot tiggeri.

Men motståndet mot Sverigedemokraterna växte sig utanför Twitter. Liberala Ungdomsförbundet bestämde sig under måndagen för att göra en motaktion genom att dela ut flygblad utanför tunnelbanestationen. Budskapet på flygbladen var tydligt: ”Sorry for the ridiculous message in the ceiling – we have a big problem with racist parties in parliament”. Senare på måndagen vandaliserades även Sverigedemokraternas kampanj på tunnelbanestationen.

Nyheter Idag har talat med Henrik Edin, ledamot i Liberala Ungdomsförbundets förbundsstyrelse, som berättar att han var med om att dela ut flygblad som en protest mot SD-kampanjen. Edin berättar att de var ett tiotal från LUF som deltog i flygbladsutdelningen. Totalt hade de med sig några hundra flygblad som de delade ut. De fick positiva reaktioner från folk, berättar Edin.

– Det var överlag positiva reaktioner för vår utdelning. Många var upprörda över Sverigedemokraternas reklam, men var glada över att få flygblad från oss.

Vad är det med Sverigedemokraternas reklam som gör att ni protesterar emot den?

– Nä, men det… vi som liberaler engagerar oss politiskt just för att stå på de svaga människornas sida i samhället. Några av de mest utsatta människorna i dagens samhälle är just de som sitter ute och tigger. Då känns det viktigt för oss att säga ifrån och säga vad vi tycker, att det är fel sätt att angripa det här problemet.

Men ni ser tiggeri som ett problem, menar du?

– Ja det… jag har svårt att tänka mig att man inte skulle vilja göra något annat. Det är ju ett svårt liv man lever om man behöver sitta ute på gator och tigga. Det bästa vore att ha ett välbetalt arbete och kunna betala för ett boende.

Men vad vill ni göra för att lösa den här problematiken med tiggeri?

– Vi måste helt enkelt öppna upp och göra det lättare för människor att ta sig in på arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. Vi tror på människans egna förmåga att skapa sin egen lycka. Det är fel sätt att förhindra människor att ta sig hit, utan vi vill ju ha öppna gränser så människor kan ta sig hit och bli sin egen lyckas smed här.

Hur ska ni göra det lättare för de här tiggarna att komma in på arbetsmarknaden?

– Vi har en extremt stelbent arbetsmarknad som låser ute människor. Det finns en mängd utlåsningseffekter. Vi vill bland annat se till att reformera lagen om anställningsskydd så det blir lättare att anställa.

Har ni fler förslag förutom LAS?

– Det handlar helt enkelt om att göra arbetsmarknaden mer flexibel. Turordningsreglerna drabbar inte bara nyanlända svenskar utan även unga svenskar. Det här är inget som kommer försvinna bara för att vi stänger gränserna eller hindrar människor från att ta sig hit. Problemet kommer ju kvarstå. Därför är all uppmärksamhet Sverigedemokraterna riktar mot det här problemet missvisande, eftersom även om man skulle stänga gränserna kommer problemen vara kvar. Man kommer ändå behöva göra något åt det här och då menar vi att det är bättre att man reformerar systemet och möjliggör för alla oavsett om man kommer från Sverige eller om man kommer från Rumänien att faktiskt kunna få ett jobb och skapa sin framtid här.

Du menar att det inte påverkar om man har öppna gränser eller stängda gränser? Att det inte gör någon skillnad vad gäller exempelvis tiggeri?

– Jo med det är  klart att om man har öppna gränser så kommer folk ta sig hit. Om de vill. Det är klart att det kommer finnas en utjämning över Europa på det sättet som vi nu ser. Så är det förstås. Men vi har ett stelbent system i Sverige som gör det svårt just att ta sig in. Det här är någonting vi kämpar för, dels för invandrare som kommer hit men även för svenska ungdomar. Det tycker vi är en viktig fråga, det hjälper inte att stänga gränserna. Därför gör vi den här kampanjen vid tunnelbanan.

 

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag