Lyft för Löfven efter avgångsbeskedet

Statsminister Stefan Löfven Foto: Nyheter Idag.
  • Tisdag 14 sep 2021 2021-09-14
E-post

SVERIGE Sedan Stefan Löfven (S) meddelat att han ska avgå har väljarnas förtroende för honom ökat, enligt Expressen/Sifos mätning. Han är den partiledare som just nu åtnjuter högst förtroende. Samtidigt tar sig Nyamko Sabuni (L) upp några steg från förra mätningens bottenplacering.

Nyamko Sabuni låg allra sist i Expressen/Sifos augustimätning med 10 procent. Nu ökar hon med fyra procentenheter och går om MP-språkrören Märta Stenevi och Per Bolund.

14 procent är Sabunis bästa resultat hittills i mätningarna och den enda statistiskt säkerställda förändringen i september.

– Det som brukar gynna partiledarna är att de syns och hörs i rätt frågor. Nu har Sabuni uttalat sig en del kring lag och ordning som är en viktig fråga för väljarna, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Expressen.

Stefan Löfvens avgångsbesked tycks ha fått en positiv effekt på väljarnas förtroende. Han ökar med fyra procentenheter till 40 procent, går om Ulf Kristersson som står still på 38, och toppar nu förtroendeligan.

– Kanske är det så att en avgång desarmerar det mest negativa kring en partiledare, vi såg det för Jonas Sjöstedt som fick sitt bästa värde just innan han avgick.

Allra sämst går det alltså för MP-ledarna Bolund och Stenevi som landar på omkring tio procent. Enligt Expressen har MP-väljarna dessutom mer sympati för Annie Lööf (C) än för språkrören.

– Språkrören ligger konstant på bara runt tio procent i förtroendemätningarna. De har verkligen en lång uppförsbacke, säger Toivo Sjörén.

Expressen/Sifos förtroendemätning september

Stefan Löfven (S): 40 procent (+4)

Ulf Kristersson (M): 38 procent (0)

Nooshi Dadgostar (V): 32 procent (-1)

Annie Lööf (C): 29 procent (+2)

Jimmie Åkesson (SD): 28 procent (-2)

Ebba Busch (KD): 27 procent (+1)

Nyamko Sabuni (L): 14 procent (+4)

Per Bolund (MP): 11 procent (-1)

Märta Stenevi (MP): 9 procent (-2)

Visar andelen som uppgav att de hade ganska stort eller mycket stort förtroende för partiledaren, samt förändringen mot augustimätningen inom parentes.

Läs även: Stefan Löfven i Nyhetsmorgon: ”Vi har högsta sysselsättningsgraden i EU”

Läs även: Kristersson (M): ”Denna sommar blev den blodigaste i svensk historia”

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag