M och SD lägger gemensam motion i Stockholmskommun

Foto: Haninge kommun/Haningemoderaterna
  • Måndag 3 feb 2020 2020-02-03
E-post 797

HANINGE Efter valet 2018 bildade Centerpartiet, Liberalerna och Kristdemokraterna ett nytt styre tillsammans med Socialdemokraterna i Haninge kommun. Näst största partiet Moderaterna hamnade i opposition. Nu lägger man tillsammans med SD en motion om att polisanmäla alla brott i skolorna. – Det är vår skyldighet att försöka få igenom vår politik, säger Sven Gustafsson (M), oppositionsråd.

I motionen föreslår M och SD att införa en riktlinje att alla brott i kommunens skolor ska polisanmälas. Det kan låta som en självklarhet, men så är det inte i dag.

Sven Gustafsson förklarar dessutom att det gått ut direktiv i de kommunala skolorna om att vara återhållsamma med polisanmälningar mot elever som är under 15 år.

– Det är en orimlig hållning, säger Sven Gustafsson till Nyheter Idag.

Det är första gången Moderaterna och Sverigedemokraterna lägger fram en gemensam motion berättar oppositionsrådet Sven Gustafsson för Nyheter Idag. Tillsammans har de 27 av kommunfullmäktiges 61 mandat. Skulle de locka med sig Liberalerna (fyra mandat) skulle motionen gå igenom. Men det tror inte Gustafsson på.

– Man ska förstå en sak om Haninge kommun. Det är att de andra borgerliga partierna har gått ihop med sossarna efter valet. Men det är viktigt för oss att visa för väljarna att det är 27 av 61 mandat som vill införa det här, säger han.

Hur var det att skriva en motion med SD?

– Det var inget särskilt skulle jag säga. Vi har tidigare skrivit motion ihop med Vänsterpartiet. Det viktiga är att vi får samarbetspartners för att få igenom vår politik. Det är vår skyldighet och vårt löfte till våra väljare, säger Sven Gustafsson.

Han konstaterar att det gnisslats en del om kontakterna med SD.

– Till och med samtal med SD är tabu i vissa läger och hos vissa partier.

Vad skulle du säga är den viktigaste frågan i Haninge idag?

– Det skiljer sig nog inte från övriga Sverige. Det är tryggheten som är den helt övergripande frågan. Människor känner en otrygghet och det är ingen påhittad otrygghet, säger Sven Gustafsson.

Under hösten och vintern har Haninge kommun har plågats av flera grov brottslighet. Den 18 januari sköts en man till döds i Jordbro. Under hösten rapporterade flera medier om hur en frisörsalong i Haninge utsattes för utpressning – vid ett tillfälle med TV4 närvarande.

Haningemoderaterna driver även på i frågan om ett tiggeriförbud.

Läs mer: Hej, hej – här är König Jerlmyrs (M) 22-miljonerssatsning för utländska tiggare

Stöd Nyheter Idag

Tycker du att det behövs ett alternativ till Public Service, till de stora mediehusen?

Du kan göra skillnad.

Stöd Nyheter Idag genom att bli prenumerant för 69 kronor i månaden och då får du också allt PLUS-material.

Bli PLUS-medlem

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag