M-politiker raderade SVT-tweet efter drev

Foto: Nyheter Idag
Foto: Nyheter Idag
  • Onsdag 23 sep 2020 2020-09-23
E-post 120

STOCKHOLM Riksdagsledamoten Lars Beckman (M) raljerade på Twitter över att SVT-profilen Carina Bergfeldt ska få en egen talkshow i SVT. Det fick journalister, debattörer och politiker till vänster att kräva en ursäkt och att partiledaren Ulf Kristersson skulle ”markera”. Strax därefter meddelade Moderaterna att Beckman tagit bort sin tweet, rapporterar Expressen.

Häromdagen annonserade SVT att tidigare USA-korrespondenten Carina Bergfeldt – som fått kritik av Granskningsnämnden för osaklighet i rapporteringen om Trump – ska få en egen talkshow i SVT medan norrmannen Fredrik Skavlan går på pappaledighet.

Läs mer: Kritiseras av Granskningsnämnden för osaklighet om Trump – nu får SVT-reporter doktorstitel i Umeå

Det fick riksdagsledamoten Lars Beckman (M) att i en tweet raljera över Carina Bergfeldts eventuella partisympatier och att både hon och SVT:s mediedirektör Jan Helin tidigare jobbat på Aftonbladet.

Aftonbladets nyhetsredaktion har ingen partipolitisk färg. Däremot var Jan Helin under sin tid som publisher aktivistisk genom att starta olika kampanjer. Han stoppade även annonser från SD och kallade partiet fascistiskt.

”Det är Jan Helin fd Aftonbladet som agerar kraftfullt nu internt för att alla s-debattörer ska få en ny plattform på bästa sändningstid?”, skrev Beckman på Twitter.

Bergfeldt kommenterade på Twitter.

I en mejlkommentar till Expressen utvecklar Bergfeldt:

”Det är naturligtvis okej att ha synpunkter på den journalistik som jag och SVT gör, men det är inte okej att sprida rena osanningar. Jag är inte s-debattör och beslutet att ge mig en talkshow är fattat av SVT:s programledning”, skriver hon.

Carina Bergfeldt har aldrig titulerat sig som socialdemokratisk debattör.

Det närmaste ett partipolitiskt ställningstagande hon har gjort är kopplat till Vänsterpartiet då hon gillade en tweet som meddelade att Ali Esbati blev invald i partistyrelsen.

Läs mer: Gillade vänsterpartists inlägg på Twitter – SVT:s USA-korrespondent Carina Bergfeldt i blåsväder

Bergfeldt fortsätter i mejlet till Expressen:

”Jag ogillar egentligen att kommentera detta – min taktik i tre år har varit att ignorera Lars Beckmans olika påhopp – för det stör mig att ge mer uppmärksamhet åt någon som inte borde ha det. Men jag blev ärligt talat bara så trött.”

Olika debattörer, journalister och politiker till vänster gick efter Beckmans tweet till attack mot Moderaterna och krävde att partiet skulle ”markera” mot Beckman.

Två som lyfte kravet om att markera var Aftonbladets Karin Pettersson och socialdemokratiske statssekreteraren Oskar Magnusson. Karin Pettersson var tidigare kommunikationschef hos Socialdemokraterna.

Det finns också misstankar från socialdemokratiskt håll om att Beckman deltar i ett större angrepp på journalistiken. Bland annat S-ministern Morgan Johansson har retweetat om ”mönster av angrepp på journalistiken”.

På onsdagen röt även förra utrikesministern Margot Wallström (S) till på Twitter:

Bergfeldt klagar på kapitalism

Expressen uppger att man under tisdagskvällen sökte Moderaternas partisekreterare Gunnar Strömmer för en kommentar och att partiet kort därefter återkom och berättade att Lars Beckman tagit bort tweeten.

I en intervju med tidningen Journalisten får Carina Bergfeldt frågan vad hon kan tillföra en talkshow.

– Jag är kvinna, det är alltid värt nåt tänker jag, svarar hon med ett skratt men med en botten av allvar.

Bergfeldt utvecklar:

– De flesta talkshows leds ju av vita medelålders män runt 50, så redan där tycker jag att jag har någonting att tillföra. Men det är inte så att jag tror att jag kan uppfinna hjulet igen, talkshow är ett format som fungerar väl och jag ska ägna en del av min lediga tid för att kolla på talkshows för att få en bild av vad jag tror skulle kunna fungera för mig.

Carina Bergfeldt berättar om hur man på Aftonbladet använde sig av begreppet ”åfanismen” (ett uttryck myntat av journalistläraren Pelle Sundberg). Att en artikel alltid skulle få en läsare att tänka ”å fan”.

Bergfeldt säger sig vilja få in åfanismen i talkshowen även om den sover ”på grund av kapitalism och klickraketer och cynism”. Hon menar att åfanismen fortfarande lever, men att den sover ”en törnrosasömn” och behöver väckas.

Läs även: Zackrisson: Varför Moderaterna alltid förlorar debatten med vänstern – och hur de ska göra för att vinna

Stöd Nyheter Idag

Om du tycker att det vi gör behövs, att det är viktigt med en alternativ röst i Mediesverige, bli prenumerant.

Vass journalistik kostar. Om inte någon är beredd att betala för den kan den försvinna i morgon.

Bli PLUS-medlem.

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag