M tappar i SVT/Novus – håller ställningen som näst största parti

Ulf Kristersson. Foto: Nyheter Idag
  • Torsdag 8 apr 2021 2021-04-08
E-post 107

Moderaterna tappar 1,4 procentenheter i den senaste opinionsmätningen från SVT/Novus. Under perioden har Moderaterna kritiserats för att man inte röstat mot EU:s kontroversiella coronafond, trots att man uppmanats till det av bland andra det egna ungdomsförbundet.

Istället lade M, liksom Kristdemokraterna, ned sina röster, medan Sverigedemokraterna och Vänsterpartiet röstade mot.

Läs även: DEBATT: Moderaterna vilseledde väljarna och svek sina vallöften

Vänsterpartiets Szatmari Waldau konstaterade i samband med voteringen att regeringens proposition gick igenom trots stöd av en minoritet i riksdagen, då M och KD inte röstade emot.

– I slutändan vek de flesta partier ner sig, sade Waldau till SVT.

Även Oscar Sjöstedt (SD) uttryckte besvikelse på de övriga konservativa partierna, och påpekade att även regeringen tidigare varit mot coronafonden.

– Regeringen var först emot men orkade inte stå upp för de svenska skattebetalarna, sade Sjöstedt till SVT.

I SVT/Novus mätning tappar M främst till SD, men Novus VD Torbjörn Sjöström sätter inte det i samband med voteringen om coronafonden.

– Moderaterna tappar för första gången på två månader. Vi ser för närvarande att Socialdemokraterna och Sverigedemokraterna går upp. Så det blir en liten maktförskjutning på oppositionssidan, säger Sjöström till SVT.

SVT/Novus mätperiod har varit från den 1 mars till den 4 april, medan voteringen om coronafonden i riksdagen ägde rum den 24 mars, alltså i slutet av mätperioden.

M:s tapp i SVT/Novus är av ungefär samma storlek som partiets tapp i Nyheter Idag/Sentio, som publicerades under gårdagen. Där tappar M 1,6 procentenheter, från 21,7 ned till 20,1 procent.

Läs även: SD går om M i nya Sentio: ”Kan vara både bra och dåligt för SD”

Trots tappet behåller M positionen som näst största parti i SVT/Novus mätning. Ovanför M ökar Socialdemokraterna med 0,6 procentenheter till 27,6, medan SD på bronsplats ökar med 0,8 procentenheter till 18,7 procent.

I bottenstriden tappar Liberalerna 0,4 procentenheter, och hamnar en bra bit under riksdagsspärren med 2,9 procent. Liberalernas beslut att efter nästa val stödja en borgerlig statsminister kom den 28 mars, under slutet av mätningsperioden.

– Deras vägvalsskifte att stötta oppositionen har inte gynnat dem än så länge, säger Torbjörn Sjöström till SVT.

För övriga partier är förändringarna marginella.

SVT/Novus partisympatiundersökning för april

Förändring sedan förra mätningen inom parentes.

Socialdemokraterna 27,6 (+0,6)

Moderaterna 22,6 (-1,4)

Sverigedemokraterna 18,7 (+0,8)

Vänsterpartiet 9,5 (+-0)

Centerpartiet 8,4 (+0,1)

Miljöpartiet 4,5 (+0,1)

Kristdemokraterna 4,2 (+0,1)

Liberalerna 2,9 (-0,4)

Läs även: SVT/Novus: Moderaterna tar täten i oppositionen

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag