M vill återkalla uppehållstillstånd för migranter som semestrar i hemlandet

Ulf Kristersson och Maria Malmer Stenegard. Bild: Mariamalmer/CC BY-SA 4.0
  • Söndag 19 sep 2021 2021-09-19
E-post

Moderaterna vill göra det lättare att återkalla uppehållstillstånd för migranter, säger partiets migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard i SR Ekots Lördagsintervju. Som exempel nämner hon personer som semestrar i landet de flytt ifrån.

– Jag tycker att det väcker frågan om vi verkligen ger uppehållstillstånd till rätt personer. Om man väljer att åka tillbaka och semestrar i det land som man har sökt skydd ifrån, då kanske man inte har haft de skyddsskäl som man en gång hävdade, säger Stenergard till Sveriges Radio.

Läs även: Moderaterna: Stoppa biståndet till länder som vägrar ta emot utvisade

Moderaterna vill att det ska bli möjligt att återkalla både tillfälliga och permanenta uppehållstillstånd, och man vill också ta bort den nuvarande bestämmelsen att det krävs synnerliga skäl för att återkalla uppehållstillstånd som gällt i mer än fyra år.

– Det borde vara enklare, den här fyraårsregeln borde inte gälla. Har man kommit hit för att få skydd från förföljelse och förtryck ska man inte heller åka tillbaka till det landet man hävdar att man har varit förtryckt i, säger Stenergard till Sveriges Radio.

Förslaget om att göra det lättare att dra in uppehållstillstånd ingår i ett större förslag om migration och integration ska läggas fram på Moderaternas arbetsstämma i oktober, uppger Moderaterna till TT.

Läs även: Kristersson går om Löfven i ny förtroendemätning

Läs även: Löfven naziststämplar Moderaterna och Sverigedemokraterna

Innehållet som publiceras på Nyheter Idag omfattas av grundlagsskydd. Detta inkluderar inte kommentarsfältet. Du som kommenterar är helt ansvarig för det du skriver.

Mer från Nyheter Idag